Ryby a mořské plody

Staročeský kapr na černo, podávaný se šťouchanými bramborami s tvarohem

1,5 kg kapra
200g mrkve
200g celeru
100g cibule
100g povidel
50 g sušených švestek
50 g sušených meruněk
20 g loupaných mandlí
20 g vlašských ořechů
0,1 l oleje
0,2 l červeného vína
50 g cukru krystal
100 g másla
2 kg brambor
100 g tvarohu na strouhání
50 g slaniny
50 g citronu
Nové koření, bobkový list, celý pepř, skořice, sůl

Porce kapra osolte a nechte v chladu odležet. Krátce povařte červené víno s divokým kořením a skořicí. Na tenké nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, můžete použít i mraženou, překrájené sušené meruňky, švestky a jablka vložte do zapékací nádoby, zalijte vínem svařeným s divokým kořením a skořicí (odvar z koření a vína scedíme přes sítko a tím odstraníme koření).

Vše v mírné troubě rozpečte, aby ovoce změklo. Poté do směsi ovoce a zeleniny zatlačte porce kapra kůží navrch. Na každou porci dejte plátek másla a posekané mandle. Následně pečte v troubě při 180 stupních asi 8 – 10 minut, podle velikosti porcí. Podávejte se šťouchanými bramborami, do kterých přimíchejte nastrouhaný tvaroh.

Další recepty Celý díl