Vepřová panenka plněná sušeným ovocem
Vepřová panenka plněná sušeným ovocem
Vepřová panenka
Sušené švestky
Sušené meruňky
Rozinky
Červené víno
Pomeranč
Máslo
Šalotka
Petrželka
Muškátový oříšek
Sůl
Pepř mletý
Celer / brambory jako příloha
Sušené ovoce namočíme do vína a necháme chvíli odležet.
Na másle orestujeme najemno nasekané šalotky, přidáme víno, nasekanou petrželku,
muškátový oříšek, súl, pepř a pomerančovou šťávu. Maso rozřízneme na velký plát, mírně
naklepeme, osolíme a opepříme. Doprostřed rozložíme šalotky, nastrouhanou
pomerančovou kůru a namočené ovoce. Smotáme do rolády a zajistíme režnou nití.
Panenku zprudka opečeme, přendáme do pekáče, přidáme zbytek ovoce, vína a másla,
pečeme na 180°C cca 20-25 minut.
Výpek s ovocem rozmixujeme a dle potřeby dochutíme, scedíme a podáváme jako omáčku
k panence.
Ideální přílohou je například celerové pyré.