Dortová lízátka
100g másla
180g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
180g přírodního krupicového cukru
2 velká vejce
6 lžic mléka
jemně strouhanou kůru z 1 citronu
Lízátka (20 kusů)
350g piškotového těsta
150g mascarpone
200g bílé nebo tmavé čokolády
20 špejlí nebo tyčinek k lízátkům
barevné sypání a ozdoby
Těsto rozsekáme v mixéru nebo nadrolíme na jemno ručně. Mascarpone zapracujeme dobře do těsta. Z této směsi tvoříme kuličky, které položíme na talíř vyložený potravinářskou folií. Hotové kuličky dáme vychladit na hodinu do ledničky. 10 g čokolády roztopíme ve vodní lázni, konec špejle namočíme v čokoládě a zapíchneme ji do kuličky z těsta. Kuličky opět klademe na talíř s potravinářskou folií a dáme na 30 minut do mrazničky. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Kuličku namočíme v čokoládě a pomalu s ní otáčíme, aby se čokoláda rovnoměrně roztekla po celém obvodu. Opatrně párkrát ťukneme špejlí o hranu nádoby, aby přebytečná čokoláda okapala. Obalíme v barevném sypání a dáme opět na 30 minut do mrazničky.