Dvoubarevný tvarohový koláč

Těsto:
180 g máslových sušenek nadrcených (klasické máslové, koka, kořeněné sušenky - lze dle chuti obměnit)
70 g rozpuštěného másla
50 g cukru krupice

Náplň:
750 g tvarohu ve vaničce
cukr dle chuti
2 vejce
vanilková esence/pasta(nemusí být)
kakao
kávová pasta nebo 2 vrchovaté lžičky instantní kávy rozmíchané v co nejmenším množství vody

Sušenky nadrtíme buď ručně nebo v robotu na jemnou moučku, přidáme cukr a rozpuštěné máslo, vše propracujeme. Sušenkovou drť umačkáme do formy vyložené pečicím papírem, můžeme udělat okraj do výšky, ale není nutný. Takto připravený korpus pečeme 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 180 *C.

Na náplň smícháme tvaroh, cukr, vanilku a vejce - vzniklou hmotu rozdělíme na dvě stejné části. Jednu část náplně obarvíme dle chuti přesátým kakaem, druhou část ochutíme kávovou pastou.

Na lehce schladlý předpečený sušenkový korpus od středu koláče střídavě vrstvíme kakaovou a kávovou hmotu.

Takto připravený koláč dáme péct zpět do trouby na cca 40 až 45 minut, kraje koláče by měly být pevné, střed lehce "třepavý".

Koláč necháme zcela vychladnout, vyndáme z formy a necháme v lednici odležet do druhého dne. (Koláč lze konzumovat ihned po vychladnutí, ale odleželý je opravdu lepší, chutě v náplni lépe prolnou.)

Zdobíme dle chuti čerstvým ovocem/šlehačkou/ čokoládovou omáčkou a podáváme.

Další recepty Celý díl