Maso

Jehněčí valašský guláš

Jehněčí maso z plece a kýty nakrájíme na kostky, naložíme do česneku a koření divočina. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostky a dáme dusit na slaninu osmaženou na sádle. Cibuli děláme tak dlouho, až je tmavohnědá, pozor ne spálená. Potom cibulku zalijeme trochou vývaru. Opět mícháme až vodu vydusíme, pak přidáme rajský protlak, osmahneme, přidáme mletou papriku, zalijeme vývarem a přivedeme do varu. Přidáme kmín, česnek, pepř mletý, feferonky a sůl.

Jakmile nám začne základ vařit, přidáme maso, promícháme, aby se nám dobře zatáhlo. Když je maso poloměkké, přidáme na kostky nakrájený celer, petržel a mrkev. Asi po deseti minutách přidáme brambory nakrájené na kostky. Vše společně vaříme. Až bude maso skoro měkké, zahustíme ho moukou nebo jíškou, dochutíme česnekem, solí a majoránkou. Vše provaříme na malém ohni až tuk vystoupí na povrch. Vhodná příloha jsou halušky nebo chléb.

Další recepty Celý díl