Chat

předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů

Jaromír Dřízal

Záznam chatu z pondělí 19. března 2012

A.Koďousková: „Dobrý den, koupila jsem snad všechny druhy chleba a pečiva. Tmavé světlé, ale ani jeden výrobek nebyl 3 den k jídlu. Zlatý pekaři za komunismu. Opravdu dnešní pečivo vydrží 1a1/2 dne a může stát houska , rohlík, 8kč.Slyšela jsem, že kdyby jsre pekli tak,jako za komunistů, myslím z těch surovin, tak se nedoplatíme a tak je to i s uzeninama. Děkuji jsem z H. Králové“

Jaromír Dřízal: „Dříve platila ČSN, která deklarovala složení výrobků. Dnes platí podnikové normy, vyrobci si sami dle pečné zkoužky deklaruji minimální trvanlivost. Vzhledem k daleko větší četnosti nákupů se minimální doba trvanlivosti zkrátila, konkrétně u chleba je dnes doba trvanlivosti stanovena na 24 hod. Chléb a pečivo se nekupuje do zásoby, vše směřuje k rychlejší spotřebě, kupují se menší porce. Doporucuji přecist si před nákupem informace na etiketě, nebo u nebalených výrobků ma informace od vyrobce obchodník. Tlak obchodníků na cenu způsobuje, že pekaři musí šetřit = např. rohlík měl dříve okolo 6% tuku, dnes má 2_3%, což má vliv na trvanlivost výrobku.“

maja: „Dobrý den, chleba z kvásku je chleba kvasený trojstupnovou metodou kvasenia? alebo je to ešte niečo iné?“

Jaromír Dřízal: „Cest, jak vyrobit kvalitní chleba je více. Metoda třístupnovou metodou je velmi unikátní česká specialita = na moderním strojním zařízení je možné vyrobit velmi kvalitní chléb. Bohužel tato metoda není příliš operativní, je nákladnější a velmi náročná na kvalitu personálu. Přesto ji využívá zhruba třetina výrobců. Náš cech se snaží tyto výrobce podporovat, organizujeme národní soutěž Chléb roku,přihlásili jsme se k Světovému dni cheba(propagace,osvěta,natočen film o chlebu), připravujeme novou klasifikaci kvality chleba, která si za vzor vzala členění vína = cílem je zlepšit orientaci spotřebitelů, dát možnost aby si mohli vybrat chléb,na kterem by si mohli pochutnat.“