Chat

lékařka celostní medicíny

Alexandra Fiedlerová

Záznam chatu z pondělí 20. února 2012

KATEŘINA PUZRLOVÁ: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím nahradit cukr, který dávám do domácí buhcty. Nepeču moc často, tak jednou za měsíc. A kde bych mohla koupit tu sladkou bylinku. Děkuji“

Alexandra Fiedlerová: „Do buchet můžete přidávat např. javorový sirup a nebo agáve sirup, med, pomleté sušené ovoce, nastrouhanou mrkev, slady obilninové a i lístky stévie, případně kapky, sama je používám, bylinku rostlinu seženete v zahradnictvích a případně na internetu je řada odkazů jste-li v pohodě, zdravá, pečete-li 1x za měsíc a s cukrem problém nemáte, náhradu možná ani hledat nemusíte“

Verča Z.: „Dobrý den, dají se výrobky ze stevie (prášek, kapky) koupit někde v obchodě nebo v lékarnách? Našla jsem je zatím jen na internetu. Děkuji“

Alexandra Fiedlerová: „Ano, dají,záleží na prodejcích, jaké zboží si do obchodů objednají. Zkuste prodejny se zdravou výživou a bylinářství.“

Marie: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je hroznový cukr zdravý cukr, nebo je to stejné jako s normálním cukrem?“

Alexandra Fiedlerová: „Hroznový cukr-glukóza či dextróza- jsou tzv. rychlé cukry, dodají rychle energii, což je výhodné např. pro sportovce a nebo lidi, kteří pracují fyzicky, přebytek cukru u lidí, kteří se živí spíš intelektem a nebo nestačí rychle dodanou energii zužitkovat se přemění v tuky a tady je pak problém....řada civilizačních nemocí souvisí s našimi přebytky, jíme-li cukr i v běžných potravinách, proč ho dodávat ještě v tzv. bonbonech hroznového cukru?“

Kristyna z Prahy: „Dobry den, muzete doporucit nejakeho pediatra a praktickeho lekare celostni mediciny v Praze? Dekuji.“

Alexandra Fiedlerová: „Je řada dobrých lékařů celostní medicíny, zkuste se podívat na internet, ale nejlepší je vlastní zkušenost.“

Kati: „Dobrý den,jak moc jsou pro organismus prospěšné bioflavonoidy?děkuji“

Alexandra Fiedlerová: „Podle výzkumů jsou důležité tak jako vitamíny či minerální látky, jsou to látky běžně dostupné v ovoci či zelenině, v přírodních potravinách a mají např. protizánětlivé účinky v organismu,posilují imunitu a určitě řadu funkcí, o kterých zatím ani nevíme. Proto je dobré bylinky či potraviny jíst co nejméně rafinované, očištěné od všeho, protože ani minerály či vitamíny nemusí být vše, co potřebujeme. Podle breathariánů jsme živi hlavně z prány a tu si odebíráme i z potravin, které požíváme.“

Karina: „DObrý den,dá se nějak stravou ovlivnit potíže s otěhotněním? Co je vhodné jíst a píst a čemu se naopak vyhnout,když se snažím otěhotnět?Děkuji“

Alexandra Fiedlerová: „Doporučuji navštívit lékaře celostní či tradiční čínské medicíny, skladba jídelníčku je individuální a je třeba znát více informací.“

Alena Krejčí: „Dobrý den paní doktorko, jaký je Váš názor na škodlivost dlouhodobého používání Irbisu? Manžel je diabetik, Irbis používáme jak do teplé tak i do studené kuchyně. Děkuji za odpověď.¨ Alena Krejčí“

Alexandra Fiedlerová: „Nejsem odborníkem na umělá sladidla ani diabetolog, ale i na internetu můžete najít informace vztahující se k jejich možným nežádoucím účinkům. Doporučuji posbírat co nejvíce informací a sama si vytvořte svůj názor. Třeba Vám pomůže,položíte-li si otázku večer před spaním a ráno po probuzení můžete mít odpověď, prostě zkuste poslouchat sama sebe.“

Adéla: „Dobrý den,čím se dá nahradit pečivo.Jím ho hodně,mám stále hlad a nevím, čím ho nahradit na cestách, ve škole apod.“

Alexandra Fiedlerová: „Můžete si sama dopředu upéct např. tzv. sušenky-trvalky, smíchat různé druhy mouk- např. špaldovou, rýžovou, pohankovou či amarantovou, žitnou atd., záleží na vlastní potřebě, přidat semínka, oříšky, koření, sůl a nastrouhanou mrkev, trochu oleje např. olivový či z vlašských ořechů aj.,vejce a vodu. Vše smíchejte, vytvořte placičky a dejte na suchý plech. Pečte cca na 180 st. asi 35-40 min. Jsou ideální na cesty a vydrží dlouho....pokud je hned nesníte. Co se týká pečiva obecně, snažte se více vařit teplá jídla, polévky-vývary i husté polévky a přidávat do stravy obiloviny-cuscus,jáhly, pohanku, rýži... Na trhu je pečivo kváskové, bez kypřících přísad a kvasnic a je výborné!“

Kamila: „obrý den,čím se dá zklidnit žaludek a pocity na zvracení? Doporučuje se vlažná Cola,ale ta obsahuje i nevhodné látky. A co říkáte na překapávanou kávu-zdravé antioxidanty?“

Alexandra Fiedlerová: „Žaludek můžete zklidnit i bylinkovými čaji např.třezalkou, mátou, řepíkem, heřmánkem...Zázvorový čaj žaludek prohřeje a působí i proti pocitům na zvracení....důležité je vědět, co stojí za vašimi příznaky, je-li např. žaludek nachlazený a ve stavu chladu či naopak horka, zánětu.....opět doporučuji vyšetření např. u celostního lékaře. Káva je také věc pro diskusi, může někomu pomáhat a jinému zase ublížit. Přináší horkou energii, zatepluje a vysušuje.....na druhou stranu patří i k nápojům šamanů.“