Chat

odborník na gastronomii

Matouš Petráň

Záznam chatu z pondělí 2. dubna 2012

jirka: „pane odborníku,lidi se chteji najist pres obed do stokoruny,co vy na to?“

Matouš Petráň: „Dobrý den, myslím, že najíst se do stokoruny je možné. Otázkou je, jestli vždycky dobře :) Pokud je rozpočet na pracovní týden 500,- tak možná stojí za úvahu jít v týdnu do restaurace jen 3x a najíst se kvalitněji. Přeji Vám pěkný den.“

Petr Kočí: „Proč zavřelo bistro Florentýna, kterému jsi radil s marketingem v sociálních sítích? Měl jsem to tam rád. Mrzí mě, že se tady taková hospoda neprosadila.“

Matouš Petráň: „Ahoj Petře, to je spíš otázka na Janu "Florentýnu" Zatloukalovou :) Nemám pocit, že by se podniku nedařilo.“

slain: „Proč jste si vybral právě gastronomii?“

Matouš Petráň: „Zkusím odpovědět skoro na vše :) -Gastronomie protože jí máme v rodině. -Mám rád jídlo, ale gurmánem ani gurmetem bych se nenazýval :) -Na loňský chat jsem si vzpomněl zase až teď. -Ceny žádné nemám. Díky a hezký den přeji“

Katka: „Dobrý den, potřebuji zhubnout co mám a nemám jíst??? Děkuji.“

Matouš Petráň: „Na to já asi nejsem ten pravý :) Jíst s mírou, cvičit a víc info chtít od "pravých" odborníků přes zdravou výživu. Díky a přeji hezký den.“

Simona: „Dobrý den, studuji hotelovou školu moc mě to baví a tak bych se chtěla zeptat jaké bych měla mít předpoklady a jaké jsou požadavky abych případně se mohla stát tzv,,food kritikem,, který hodnotí restaurace a udává jim hvězdičky? A co by jste mi doporučil? Děkuji za odpověď přeji hezký den“

Matouš Petráň: „Dobrý den, za sebe bych doporučil sledovat vše kolem scuk.cz a případně se pokusit zapojit. Díky a přeji pěkný den.“

Išek: „Sluši Vám to v té telce;-) mňam;-)“

Matouš Petráň: „Děkuji pane Išku :))“

Věra Kratochvílová: „Nesleduji vás od začátku, ale jen můžu říct, že dobré jídlo miluju, není to ale na mě vidět. Přeju hezký den...“

Matouš Petráň: „Dobrý den Věro, tak to máte snad nejlepší možnou kombinaci :) Díky a přeji pěkný den i Vám.“

jiri: „znate polhreita“

Matouš Petráň: „Dobrý den, osobně nikoliv, ale rád se na něj dívám. Jeho postřehy a rady jsou nezávisle na formě naprosto přesný. Přeji Vám pěkný den.“

jiri: „co rikate na vietnamske restaurace u nas“

Matouš Petráň: „Dobrý den, sám si je pro sebe objevuji až teď a baví mě.“

Stáňa: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká vyhláška, podle které by se mělo vařit ve školních jídelnách. teď se mi nejedná přímo o skladbu jídla (tzn. luštěniny, těstoviny jak často atd.), ale spíše o suroviny, které se používají. u nás ve školní jídelně se vaří z "pytlíku". gulášová štáva, minutková štáva, atd o polévkách ani nemluvě. 300 jídel je proto schopno uvařit 2 kuchařky a jedna pomocná síla. jídlo není k jídlu, nedá se jíst. stížnosti jsou smeteny ze stolu. děkuji za odpověď.“

Matouš Petráň: „Dobrý den, asi není v mých silách Vám odpovědět takhle zpatra a v rychlosti. Napište mi prosím kontakt na Vás na matous.petran@gmail.com.“

Patricie: „Dobrý den pane Petráni, chtěla jsem se zeptat, jaké konkrétní místo byste doporučil pro nákup dobrého ovoce/zeleniny a masa? Děkuji mnohokrát za odpověď. Hezký den“

Matouš Petráň: „Dobrý den, nejlépe Vám poradí průvodce scuk.cz, sám tam chodím pro info. Za sebe doporučuji prověřené obchodníky na farm.trzích/farm prodejnách, dobré řezníky atp.. Díky :)“

Sisi: „Dobrý den, potřebovala bych poradit, chtěla bych se konečně kvalitně a za přiměřenou cenu najíst .. poraďte mi prosím nějaký dobrý podnik v Havířově a Ostravě děkuji.“

Matouš Petráň: „Dobrý den, nejlépe Vám poradí průvodce scuk.cz, sám tam chodím pro info. Díky :)“

Kateřina: „Dobrý den, chci vám říct, že vypadáte moc hezky... :-))“

Matouš Petráň: „Dobrý den Kateřino, zlepšila jste mi už tak fajnové pondělí :) Díky“

Veronika: „Dobrý den, doporučil byste nějakou dobrou čínskou nebo orientální restauraci v Praze?? Žádné bistro... A nějaké vaše oblíbené čínské jídlo?? :) Jinak hezký den!“

Matouš Petráň: „Dobrý den, už jich je spousta a sám všechny neznám. Určitě Vám poradí průvodce scuk.cz, sám tam chodím pro info. Osobně mám rád kuřecí/vepřový/hovězí sečuán pro jeho pálivost :) Díky :)“

Hanka: „Dobrý den,stěhuji se z P10 na P6 a chtěla jsem se Vás zeptat,jestli byste mi v lokalitě P6 dovedl poradit kde se dá dobře do 100Kč najíst.Děkuji a přeji hezký den“

Matouš Petráň: „Dobrý den, myslíte po celý den, nebo jen obědy? Mám rád jídelnu v zahradnictví Chládek ve Střešovicích, nebo kuriózní "samojídelnu" na Petřinách :) Díky.“

ilona: „jak se vám líbí vesnické hospody?“

Matouš Petráň: „Dobrý den, pokud mají atmosféru, alespoň slušné jídlo a příjemnou obsluhu tak moc.“

Michal: „Dobrý den, jaké jídlo máte nejraději? Děkuji, Michal“

Matouš Petráň: „Dobrý den, asi bůček :) Nebo hovězí či vepřový ovar s hořčicí a křenem :) Díky.“

Míša: „Dobrý den pane Petráni, chtěla bych se zeptat, zda byste mohl doporučit nějakou asijské bistro či restauraci v Praze. Mám tuto kuchyni ráda, ale nemám odvahu sama zkoušet :-)“

Matouš Petráň: „Dobrý den, opět doporučuji vyzkoušet stránky scuk.cz Tam poradí nejlépe :) Díky“

Radek: „Dobrý den, pamatujete si ještě na "aférku" s Jamesem Bondem a restaurací HOT ? :)“

Matouš Petráň: „Kéž bych na ní kdy mohl zapomenout... Děkuji za připomenutí...sakra :)“

Michal: „Dobrý den, mohl bych se zeptat, jsetli je lepší zajít si do restaurace doporučené například Scukem.cz nebo do nějaké mnou vyzkoušené restaurace. Děkuji, Michal“

Matouš Petráň: „Dobrý den, chcete zkoušet novinky, nebo jít na jisto? Na scuku se pro první případ vybrat určitě dá.“

Radek: „Dobrý den, Těší mě že vidím v televizi známou tvář z "pražzké gastronomie", dodnes vzpomínám na "aférku" S Jamesem Bondem (HOT) a vyprávím jí přátelům,stejně tak o několik let později když jsem Vás obsluhoval a vy jste si chtěl "zatipovat",ale ejhle zapoměl jste si peníze a musela platit Vaše kolegině :) Každopádně jsem rád že se Vám daří a přeji hodně úspěchů :)“

Matouš Petráň: „Samé veselosti :) Kde to bylo? A děkuji“

Tereza: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde v Karlíně je ta vietnamská restaurace o které jste mluvil? Na oplátku mohu doporučit tu u náměstí Jiřího z Poděbrad, ale zatím tam chodím jen na Pho. Ještě jsem se chtěla zeptat co si myslíte o karlínské restauraci Krystal, pokud jste ji navštívil?“

Matouš Petráň: „Dobrý den, v Krystalu jsem nebyl, ale tuším, že hned vedle je Polévkárna. Ta baví. Bistro je na Křižíkové "Red hot chilli." A o kousek dál výborný "Můj šálek kávy." Karlín se docela má :) Díky za Jířák, byl jsem už 2x“

Ilona: „Co je to gastronomie? Nesleduji od začátku tak nevím :-(. Ale vím, že si o mě budete myslet, že jsem naprostý blbec... :-)“

Matouš Petráň: „Nejlépe to bude definováno na wikipedii. Za mě je to obor, který se zabývá jídlem :)“

Radek: „šlo o Restauraci KOGO v klubu Duplex a je to již několik let z5“

Matouš Petráň: „Aha, to byl výzkumný oběd u konkurence. Nakonec platila firma :))“

Vendula: „Dobrý den, chci se zeptat jaký máte názor na vegetariánství ?“

Matouš Petráň: „Dobrý den, neubližuje mi, ale naproti mu taky nejdu :)“

Jana: „Dobrý den, existují nějaké www stránky kde jsou informace o nejlépe hodnocených restauracích v ČR?“

Matouš Petráň: „Podobné má pan Maurer, další žebříčky dělá i časopis Euro. Ale pozor, chodit do restaurací ákonto hodnocení jen zvyšuje očekávání a může mít za následek zklamání :)“

Marketa: „Dobri den ja se vas chci zeptat jaky mate nazor na ceskou gastronomii ja sem uz kolikrad narazila na nekvalitny jidla nahrazky masa ja sy myslim ze poradna restaurace by mela varit jen z kvalitnich surovin. Dekuji Hejdova“

Matouš Petráň: „Dobrý den, myslíte gastronomii, nebo českou kuchyni? Pokud gastronomii, tak určitě může být ještě lépe :)“

kamil: „přeji vám moc hezký den jste fajn zdravím z mohelnice“

Matouš Petráň: „Díky :)“

Jana: „Dobri den co rikate na reckou a italskou kuchiny jsou dori? Dekuji vejdovska“

Matouš Petráň: „Pokud je dobře provedená a né jen nějaké "a lá" tak jí mám moc rád. Vlastně celou středozemní kuchyni :)“

Hanka: „Děkuji za odpoveď.Myslela jsem spíš večeře na P6/poblíž metra/.A jestli byste byl tak hodný a mohl mi ve zkratce popsat kde že najdu tu tzv."samojídelnu"na Petřinách.Děkuji.“

Matouš Petráň: „Jak obyvatel šestky spíš unikám dál do města, ale mám rád Sakuru u Dejvické, slušný je také "Kulaťák." Víc toho u metra neznám. Samojídelna je hned vedle petřinské pošty. Ulici teď z hlavy nevím.“

Simona: „Dobrý den, chci být také odborník na gastronomii co to obnáší a na jakou školu mám jít?? Děkuji za odpověď.“

Matouš Petráň: „Asi to není tak o škole jako o zájmu o samotný obor :) Pokud chcete v gastronomii přímo pracovat, tak asi nejlépe hotelová škola, nebo střední škola v oboru kuchař/číšník.“

Easy Peasy: „Kam v Praze na dobrý burger? Díky.“

Matouš Petráň: „Dobrý den, napadlo mě, že bych Vám to raději nakreslil, tak snad později :) Nicméně "Yes burger" na Žizkové a u Staroměstský je moc fajn.“

iveta: „jak se má tatínek“

Matouš Petráň: „Dobrý den, myslím, že až na drobnosti se má prima :)“

Marta: „Přeji krásný den :-) Vím, že se hovoří spíše o restauracích, ale ráda bych se zeptala na věc, která mě momentálně velmi "pálí". Oba s manželem jsme gurmáni a vybíráme si kvalitní jídlo již několik let. Ještě přísnější kriteria mám pro stravu svých dcer (přes 1 a 3 roky), kde jsou mé nároky na kvalitu potravin ještě vyšší. Nyní jsem zjistila, jaký jídelníček nabízí státní školky v našem okolí - pomazánky z nivy, paštik, májky, métský salám, uzeniny, mleté maso, rybičky v konzervě. O zeleninu, ovoce, rybu či králíka zavadí asi tak 1x za 14 dní a to většinou ještě v podobě mraženého pangase :-( Nemohu se s tim smířit, že státní organizace mrší dětem zdraví a žaludky... Co mohu dělat, neexistuje organizace, která by se o toto téma zajímala? díky za info Marta“

Matouš Petráň: „Dobrý den, určitě najdete více informací na maminkovské "straně" internetu než u mě :) Já se zatím zajímám jen tak, že si pouštím Jamieho Olivera a jeho "Foodrevolution." Když nic jiného, tak je to v oblasti školního stravování velice inspirativní.“

Lucie: „Dobré odpoledne, co říkáte na kvalitní českou kuchyni v Praze, je-li k nalezení? Jak hodnotíte Lokál (Ambiente) v Dlouhé ulici ?“

Matouš Petráň: „Českou kuchyni mám moc rád. Lokál také, i když je na mé gusto příliš pragmaticky naceněný :)“