Houbové bramboráky

Recept pana Oldřicha Jindřicha:

Bramborák je pokrm, který má několik místních názvů a několik místních obměn. V jižních Čechách ho nazývají cmundou, jinde sejkorami, u nás na hořovicku kecíny. Pekli jsme je na žulovém kameni, na přímém ohni.

brambory
polohrubá mouka
anglická slanina
vejce
česnek
sůl
pepř
majoránka
předem podušené hřiby

Nastrouhali jsme syrové brambory, nechali chvíli odstát a slili vodu, kterou brambory pustily. Přidali jsme polohrubou mouku, část anglické slaniny, kterou jsme nakrájeli na kostky, celé syrové vejce, podušené a nasekané hříbky, nastrouhaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Všechno jsme spojili v těsto, které by mělo mít takovou hustotu, aby drželo pohromadě a neroztékalo se.

Pekli jsme na žulové desce – protože je potřeba desku omastit, nejprve jsme na ní opekli plátky anglické slaniny, která nám zbyla (na ní jsme si pochutnali mimo kameru). Na tuk, který slanina pustila, jsme dávali těsto, rozetřené na placky. Pekli jsme pochopitelně po obou stranách.

další recepty »