Lišky na smetaně

Místo dnešního klasického receptu uveřejňujeme celý dopis od pana mykologa Oldřicha Jindřicha, pod jehož vedením jsme tentokrát vařili.

cibule
máslo
lžíce hladké mouky
masový vývar
nakrájené lišky
kuličky černého pepře
nové koření
2 bobkové listy
sůl
smetana
ocet
jemně nasekaný kopr

Vážení diváci pořadu Na houby,

měl jsem tu čest se zúčastnit natáčení tohoto pořadu, dílů 9 a 10. Protože jsem amaterským mykologem a profesí kuchař, byl jsem jako jediný z účinkujících přítomen uvaření pokrmů, které je na konci každého dílu.

V devátém dílu jsme vařili lišky na smetaně a dovolte, abych vám tento recept představil. Jde o pokrm pocházející z jižních Čech, i když „houbovku se smetanou“ všichni známe.

Vezmeme cibuli a najemno ji nakrájíme. V nádobě, ve které budeme vařit, rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět, zasypeme vrchovatou lžící hladké mouky a vytvoříme jíšku, kterou rozředíme vodou nebo vývarem, rozšleháme a necháme tuto omáčku zavařit. Přidáme nakrájené lišky, několik kuliček celého pepře, nového koření a 2 bobkové listy, osolíme. Povaříme alespoň 15 minut. V případě nutnosti doléváne vodu. Nakonec vyndáme koření, dosolíme, zjemníme smetanou a dochutíme octem a nasekaným koprem.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem.

další recepty »