Čirůvková smaženice

Na natáčení jsme zvažovali hned dva recepty s čirůvkami. Nakonec jsme se rozhodli vyzkoušet tradiční, úplně obyčejnou smaženici, ale neochudíme vás ani o druhý recept, který najdete v sekci recepty.

čirůvky (možno doplnit václavkami)
cibule
máslo nebo vepřové sádlo
vejce (dle množství hub, cca 1 ks na porci)
mletý kmín
sůl

Najemno nakrájenou cibuli zesklovatíme na rozpuštěném másle nebo vepřovém sádle. Očištěné houby nakrájíme na plátky, mírně podlijeme vodou, přidáme kmín a dusíme je minimálně 20 minut (nutné kvůli odstranění termolabilních látek, které škodí červeným krvinkám). Vejce buď předem rozšleháme se solí, nebo je přímo rozklepneme na pánvičku a vmícháme do smaženice těsně před koncem dušení – mícháme, dokud nezhoustnou. Podáváme s čerstvým chlebem. Klasická smaženice je obyčejné, často podceňované jídlo. Čirůvková varianta však má velmi specifickou, lahodně nasládlou chuť.

další recepty »