Jarní salát ze smržů a ředkviček

V prvním díle připravují tata a kluk jarní salát ze smržů a ředkviček. Smrž se vyznačuje velmi silnou, zemitou vůni a velmi specifickou, jemnou tzv. „smržovitou“ chutí.

Recept do přírody

Ingredience

olej
nakrájené smrže, podle úspěšnosti houbaření
ředkvičky
čerstvá bazalka
citrón
sůl

Postup

Pokrájené smrže prudce osmahneme na oleji, přidáme čerstvou bazalku a ředkvičky. Osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Podáváme na krajíci tmavšího chleba.

Recept do kuchyně

Ingredience

nakrájené smrže cca 400 g (v sezóně lze sehnat i na trhu)
12 ředkviček
3 dcl hovězího vývaru
čerstvá bazalka
petrželová nať
citrón
sůl

Postup

Pokrájené smrže uvaříme ve 2 dl hovězího bujónu. Po vychladnutí přidáme na kolečka rozkrájené ředkvičky. Zbylý vývar osolíme, ochutíme citrónovou šťávou a zalijeme s ním směs. Nakonec ozdobíme petrželovou natí. Podáváme s osmaženým toastovým chlebem.

další recepty »