Vila Dall’Ava, prosklený dvougenerační dům s bazénem na střeše

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Vila na rezidenčním pařížském předměstí pro zámožné, projektovaná holandským architektem Remem Koolhaasem, je obydlena od roku 1991. Manželská dvojice napíše architektovi dopis, v němž upřesní svou zakázku: „Řiďte se urbanistickými předpisy, neporušte okolí; postavte dva samostatné obytné bloky pro nás a pro dceru, skleněný dům, umožňující výhledy do zahrady, bazén. Kdyby se daly dějiny moderní architektury převyprávět v padesáti dopisech, tenhle by byl jedním z nich. Začínal zoufale: „Pane, jste naše poslední naděje…“ Chtěli skleněný dům, ona toužila po bazénu na střeše. Klienti si samozřejmě přáli mistrovské dílo. Přitom dům byl velký, pozemek naopak malý. Dům se tedy přizpůsobí tvaru terénu: bude postavený na délku. Svahu se přizpůsobí tak, že se do něho zakousne. Pata domu bude štíhlá a dlouhá. Plocha na zemi bude zredukována na minimum. Z ulice je budova v jedné úrovni se vstupní cestou. Ještě nikdo netuší, jaký poprask vyvolá částečně průhledná stavba mezi sousedy…

Originální názevArchitecture
Stopáž24 minut
Rok výroby 2009
 ST