Chalupářská bábovka
V kuchyni uvítáme Kamilu Nývltovou. Upeče oblíbenou chalupářskou bábovku s čokoládovou ganache.
polohrubá mouka
cukr krupice
vanilkový cukr
sůl
kypřící prášek
vejce
citronová kůra
citronová šťáva
olej
acidofilní mléko
rum
rozinky
vlašské ořechy
mandlové lupínky
Ve velké míse smícháme 1,5 hrnku polohrubé mouky, 0,5 hrnku cukru, vanilkový cukr, špetku soli a promícháme. Přidáme 2 vejce, kůru i šťávu z jednoho citronu, půl hrnku oleje, hrnek acidofilního mléka (pokud nemáme, můžeme použít jogurt nebo tvaroh) a rum. Vmícháme rozinky a oříšky dle chuti. Na závěr vmícháme jeden kypřící prášek. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 45 minut na 175 °C.
čokoládová ganache
šlehačka
čokoládamandlové lupínky na posyp
Ohřejeme smetanu na šlehání a rozpustíme v ní čokoládu. Necháme trochu vychladnout. Přelijeme vyklopenou bábovku a posypeme mandlovými lupínky.