Zmrzlina ze zeleného čaje
Neobvyklou chuť má zmrzlina vyrobená ze zeleného čaje. Tradiční japonskou pochoutku připraví Tomio Okamura.
* 4. 7. 1972
3 čerstvá vejce
80 g cukru krystal
200 ml smetany ke šlehání
2 polévkové lžíce práškového japonského zeleného čaje matcha
cca 2 polévkové lžíce vroucí vody
V misce smíchejte velkou lžíci krystalového cukru a 2 až 3 lžíce čajového prášku matcha. Přidejte vroucí vodu a vše dobře rozmíchejte na kašičku, aby se prášek úplně rozpustil. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu vroucí vody.
Do větší misky rozklepněte vejce a během šlehání k nim průběžně (na třikrát až čtyřikrát) přidejte polovinu zbylého cukru. Vyšlehejte hustou vaječnou pěnu.
Do další prázdné misky vlijte vychlazenou smetanu ke šlehání, přidejte zbylý cukr a mixérem vyšlehejte hustou šlehačku, která zmrzlině dodá na lahodnosti. Vymíchanou kašičku ze zeleného práškového čaje přidejte k našlehaným vajíčkům a pomocí mixeru spojte dohromady. Pak přidejte šlehačku. Ušlehanou smetanu už do směsi vmíchejte jen zlehka a základ zmrzliny máte hotov. Už ji jen uložte na čtyři až pět hodin do mrazáku. A můžete podávat.