Se Zdeňkem Hruškou budeme dnes vařit skvělou polévku. Někdo ji bude připravovat třeba jen jednou v roce, ale u mnohých z vás se vyskytne na jídelním stole spíše častěji.

Zdeněk Hruška
kysané zelí
vývar
nové koření
hřebíček
pepř, sůl
bobkový list
jalovec
česnek
sádlo
cibule
vepřová kýta
mletý pepř
sladká a pálivá paprika
uzená krkovice
muškátový oříšek
chilli
pikantní klobása
sušené houby
zakysaná smetana
Do hrnce dáme kysané zelí, přilijeme vývar a vodu. Přidáme nové koření, hřebíček, bobkový list, jalovec, stroužky česneku, sůl, pepř. Vše zamícháme a vaříme do změknutí.
V druhém hrnci rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Necháme ji zesklovatět, může i trochu zhnědnout. Přidáme kostky vepřové kýty a necháme chvíli orestovat. Přidáme pepř, obě papriky, osolíme. Dále přidáme nakrájenou uzenou krkovici a opékáme.
K zelí přidáme sušené houby a celou zelnou směs přilijeme k masu. Přidáme muškátový oříšek, chilli a ještě vaříme. Na závěr přisypeme nakrájenou klobásu.
Podáváme se zakysanou smetanou.