Moučníky a cukroví
Svitavský dort
V Pecínově se sejde s Helenou Štáchovou, která nám ke kávě upeče fantastický dort a samozřejmě prozradí i recept.
* 18. 11. 1944
† 22. 3. 2017
Těsto
6-8 vajec
140 g moučkového cukru
140 g vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
Poleva
100 g másla
100 g cukru
1 vejce
50 g čokolády
Umleté ořechy smícháme s trochou kypřícího prášku. Ušleháme si žloutky s cukrem, které zamícháme do ořechů a na konec opatrně přidáváme sníh z bílků a kakao. Směs dáme do vysypané dortové formy a pečeme při 180 °C asi 45 až 60 minut.
Mezitím si připravíme polevu. Uvedená dávka je pro případ, když se rozkrojený dort natře pikantní marmeládou (rybízovou, višňovou). V případě čokoládového dortu se poleva dělá z dvojí dávky.
Potřený dort můžeme ozdobit plátky mandlí.