Saláty

Velikonoční sekanice a velikonoční salát

V kuchyni přivítáme opět Petra Stupku a připravíme si opravdu chutnou velikonoční nádivku se salátem.

Sekanice

500 g vepřového masa
120 g uzeného vepřového boku
130 g pohankové krupice
150 ml smetany
směs koření bylinkové máslo
70 g kopřiv nebo čerstvého špenátu
4 ks vajec
100 ml smetany
sůl
máslo na vymazání
lněná semínka
strouhanka na vysypání

Pohanku si umeleme a namočíme v horké smetaně se směsí koření. Špenát nebo kopřivy spaříme ve vroucí vodě a posekáme na kousky. Vejce vyšleháme do pěny se smetanou a solí. Pak vše dobře prohněteme – namočenou pohanku, umleté maso a kopřivy. Do vymazaného pekáče dáme pár lněných semínek a vysypeme strouhankou. Vložíme směs a pečeme v troubě 40 minut při 170°C.

Salát

150 g mladé ředkve
150 g jarní karotky
150 g ředkviček
vařené bílky ze 4 vajec
jarní cibulka – svazek
sůl
olivový olej
vařené žloutky ze 4 vajec
ocet a přírodní cukr

Zeleninu nastrouháme na nudličky spolu s vaječnými bílky. Cibulku najemno pokrájíme, osolíme, přidáme olej a ušleháme. Přidáme najemno ustrouhané žloutky, svaříme ocet s cukrem, necháme jej vychladit a ochutíme jím dresink.

Další recepty Celý díl