Rizoto s čekankou
S Romanem Šmuclerem si připravíme skvělé rizoto s čekankou.
* 8. 7. 1969
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce olivového oleje
3 šalotky nebo 2 středně velké cibule (nadrobno nakrájené)
2 nadrobno rozsekané stroužky česneku
½ kořenového celeru
400 g rýže
2 sklenky červeného vína
sůl
70 g másla
150 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
10 plátků anglické slaniny
2 puky čekanky
1 hrst čerstvého rozmarýnu
Ohřejte vývar. Na pánvi si rozpalte olivový olej a hoďte do něj cibuli a česnek. Když zelenina trochu změkne, přidejte rýži, trochu osmahneme a pak přilijeme červené víno. Postupně přidáváme vývar a asi 20 minut dusíme. Ke konci přidáme kousek másla a nastrouhaný parmazán. Osolíme. Na velké pánvi osmahneme na oleji slaninu, přidáme čekanku, rozmarýn a celer. Zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme pod pokličkou. Pak přimícháme rizoto a dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme rozmarýnem.