Zeleninová jídla

Šípková omáčka

Dnes budeme připravovat s Václavem Pštrosem šípkovou omáčku k pečené kančí kýtě.

Václav Pštros
kuchař

Václav Pštros


2 ks mrkve
1 ks petržele kořenové
½ středního celeru
1 ks velká cibule
2 dcl dobrého červeného vína
2 dcl silného šípkového vývaru (čaje)
2 dcl masového vývaru
máslo, olej
divoké koření a tymián
50 g šípkového džemu
1 ks citrón (šťáva a kůra)
sůl a pepř
50 g rajčatový protlak
strouhaný perník

Na másle a oleji orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu dozlatova, přidáme protlak, zarestujeme. Přidáme víno, vývar z šípků, šípkový džem, opět provaříme a přidáme sáček s divokým kořením. Lehce přisolíme a připepříme, přidáme citrónovou kůru a šťávu a dle potřeby přisladíme. Omáčku můžeme podávat takto nebo přepasírujeme či rozmixujeme a zahustíme strouhaným perníkem. Doporučujeme s pečeným divočákem a karlovarským knedlíkem.

Další recepty Celý díl