Uzená krůta v nálevu
A s Věrou Pospíšilovou dnes budeme udit krůtu. Může to být pro nás inspirace na Boží hod vánoční.
Nálev
610 l vody (krůta musí být ponořená)
hrubá sůl, hnědý cukr
4-6 snítek tymiánu
6 bobkových listů
jablečný ocet
2 citrony
2 pomeranče
Marinovat minimálně 24 hodin v lednici. Potom krůtu osušíme a potřeme kořením (uvnitř i vně). Možno injektovat máslovým roztokem nebo před posypáním kořením potřít krůtu rozpuštěným máslem. Udíme při nízké teplotě 120°C asi 4 hodiny. Po hodině až hodině a půl potírat máslovým roztokem.
Koření
3 polévkové lžíce hnědého cukru (pokud se cukru obáváte, dejte méně)
1 polévková lžíce granulovaného česneku
1 polévková lžíce hrubé soli
2 čajové lžičky chilli prášku
1 čajová lžička římského kmínu
2 čajové lžičky chilli lupínků
1 čajová lžička drceného pepře
(obáváte-li se pikantnosti, možno ubrat chilli)
máslový roztok
0,5 l drůbežího vývaru (případně z kostky)
1 polévková lžíce sušeného česneku
1 plévková lžíce cayenského pepře
1 čajová lžička soli
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce tabasca
kousek másla
(když nemáte cayenský pepř, dejte chilli + sladkou papriku)