Pečený čaj
A Roman Kejmar nám prozradí, jak si můžeme doma připravit pečený čaj.
cca 1-2 kg ovoce (čerstvé, sušené, zavařené)
cca 1-2 kg cukru
koření dle chuti (skořice, hřebíček, kardamom, badyán, vanilka)
Umyté ovoce neloupané nebo oloupané nakrájíme na malé kousky, promícháme s cukrem a s kořením. Přidáme cca 2 dl vody. Můžeme přidat i trochu rumu. Tuto směs dáme do pekáče, aby byl pekáč naplněný po okraj, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 220 stupňů pečeme 30-45 minut.
Občas během pečení obsah pekáče promícháme a počkáme až ovoce pustí šťávu. Horkou směs pečeného ovoce a šťávy naplníme do sklenic, zavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme do vychladnutí.
1-3 polévkové lžíce této směsi dáme do hrnku nebo sklenice a zalijeme horkou vodou, studenou vodou nebo minerálkou. Pak už jen vychutnáváme vynikající ovocný čaj.