Maso

Svatomartinská husa

Vařit budeme znovu s Janem Cibulkou. Dnes se pustil do přípravy slavnostní svatomartinské husy s bramborovými dukátky a červeným zelím.

husa
sůl, pepř
česnek
cibule
pomeranč
červené zelí
červené víno
med
černý a červený rybíz
bramborové dukátky
skořice
bobkový list
badyán
jablečný ocet
rozmarýn

Husu popícháme vidličkou a důkladně nasolíme, opepříme, podlijeme vodou. Do dutiny vložíme polovinu celého česneku, dvě cibule a polovinu pomeranče. Husu přiklopíme a vložíme cca na 2 – 3 hodiny do trouby, aby se upekla doměkka.

Orestujeme nakrájené červené zelí a přidáme skořici, bobkový list, dvě deci červeného vína, půl deci jablečného octa, trochu medu, pdolijeme vodou a zamícháme. Přidáme čerstvý rybíz a necháme podusit.

V kastrůlku si připravíme glazuru z bílého vína, medu a šťávy z poloviny pomeranče. Dochutíme badyánem, skořicí a rozmarýnem. Glazurou potíráme husu zhruba po 2,5 hodinách pečení.

Podáváme s pečenými bramborovými dukátky.

Další recepty Celý díl