Polévky
Kulajda

V naší kuchyni přivítáme Veroniku Gajerovou. Rozhodla se s námi podělit o prověřený rodinný recept na šumavskou kulajdu.
zeleninový bujon
houby
vločky
cibule
brambory
vejce
acidofilní mléko
kmín
sůl, pepř
pažitka
citron
Nalijeme vodu asi do třetiny hrnce, přidáme bujon, namočené a okapané sušené houby, vločky, nakrájenou cibuli, nakrájené brambory, přiklopíme a necháme vařit 20 minut. Do nádoby rozklepneme dvě vejce, přilijeme acidofilní mléko a kmín a tyčovým mixérem rozmixujeme.
Až budou brambory v polévce měkké, odstavíme z plamenu a obsah polévky rozšťoucháme. Vrátíme na plamen a za stálého míchání vléváme rozšlehané mléko s vejci.
Dochutíme solí, citronem a pažitkou.