Dožínkový hruškový koláč

V naší kuchyni přivítáme Janu Plodkovou. Upeče výborný hruškový koláč vhodný pro návštěvy i na domácí mlsání.
* 5. 8. 1981
hladká mouka
vejce
sůl
máslo
cukr moučka
citronová šťáva
griliáš
máslová sušenka
hrušky
vlašské ořechy
vejce na pomazání
Mouku, cukr, vejce, špetku soli a změklé máslo vložíme do mísy. V robotu nebo rukama vypracujeme těsto, které vložíme na 2 hodiny do lednice. Měkké hrušky pokrájíme na plátky. Pokud jsou tvrdé, trochu je nejprve povaříme. Hrušky promícháme s citronovou šťávou, pokud jsou hrušky málo sladké, posypeme je ještě cukrem.
Odleželé těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválíme a vyložíme jí koláčovou formu. Těsto posypeme rozdrobenými sušenkami, poklademe krájenými hruškami, posypeme griliášem. Zbytek těsta také rozválíme, vykrájíme proužky a klademe na hrušky do mřížky a poklademe ořechy (ideálně předem namočenými do mléka) a potřeme vajíčkem. Pečeme dozlatova.