Kalamárový salát s mangem
Pokud máte chuť na salát z kalamárů, pozorně sledujte Pavla Sedláčka a jeho kuchařskou dovednost.
* 4. 7. 1941
1 větší zelené mango
400 g čerstvých kalamárů
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce horké vody
1 lžička krystalového cukru
1 menší cibule
½ čerstvé feferonky
1 červený paprikový lusk
1 lžíce čerstvé máty
50 g arašídů
lžička soli
Kalamáry očistíme, opereme pod teplou vodou a nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Feferonku na drobno nasekáme a v misce smícháme s limetkovou šťávou, rybí omáčkou, cukrem a horkou vodou. Dáme do ledničky. Mango oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Ve větší pánvi přivedeme do varu vodu, osolíme, vložíme kalamář a za občasného míchání 2-3 minuty vaříme. Pozor, nesmíme převařit, kalamár by měly zůstat křupavé. Mezitím nakrájíme cibuli na tenká kolečka, paprikový lusk na proužky a na sucho opražíme arašídy, které pak drobně nasekáme. Kalamáry scedíme a vložíme do servírovací mísy, přidáme mango, paprikový lusk, cibuli, drobně nakrájenou mátu a arašídy. Přelijeme připraveným zálivem, dobře promícháme, eventuálně dosolíme a dáme vychladit do ledničky.
Servírujeme jako předkrm nebo jako salát k hlavnímu chodu.