
Světlana Nálepková v naší kuchyni předvede, jak si připravovala na Štědrý den vánočního kubu.
* 2. 7. 1960
krupky
sušené houby
škvarky
sůl, pepř
česnek
cibule
majoránka
sádlo
Krupky namočíme přes noc. Sušené houby také předem namočíme, stačí asi hodinu předem. Namočené krupky uvaříme doměkka.
Na pánvi si rozehřejeme sádlo. Necháme na něm zpěnit nakrájenou cibuli. Přisypeme také škvarky a necháme chvíli opéct. Na závěr ještě necháme rozvonět nasekaný nebo prolisovaný česnek.
Směs vmícháme do pekáčku s krupkami. Osolíme, opepříme. Na závěr přidáme houby a také trochu vody, ve které se houby máčely. Dochutíme majoránkou a dáme zapéct 20 – 30 minut na 200 °C.
Zdobíme smaženou cibulkou.