Moučníky a cukroví

Vlčnovské vdolečky

Výborné vlčnovské vdolečky pro vás připravila Svatava Josefíková.

300 g polohrubé mouky
polévková lžíce cukru
droždí
mléko
2 žloutky
1 lžíce oleje
sůl
šlehačka
250 g másla
hladká mouka

Uděláme si máslové těsto (máslo + hladká mouka dle hustoty), které dáme odpočinout do lednice.

Potom si připravíme kynuté těsto (polohrubá mouka, cukr, rozdrobené kvasnice, vlažné mléko), přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

Do vykynutého těsta přidáme 2 žloutky, 1 lžíci oleje a 3 špetky soli. Doléváme šlehačku tak dlouho, dokud nebude mít těsto správnou konzistenci a vypracujeme ho.

Máslové těsto z lednice položíme na pečicí papír, navlhčíme vodou, aby bylo hladké.

Kynuté těsto dáme na pomoučený vál, roztáhneme a doprostřed dáme máslové těsto a zapracujeme. Doslova „zatlučeme“, aby se dostalo do všech krajů. Necháme 15 minut kynout. Pak jemně vyválíme, 3× uděláme psaníčko a opět necháme vykynout. Těsto zpracujeme válečkem a rádýlkem krájíme na čtverečky.

náplň

tvaroh
žloutek
cukr
citronová kůra
rozinky

švestková povidla

žmolenka

hladká mouka
cukr
2 žloutky

Připravíme si náplň (tvaroh, žloutek, citronová kůra, rozinky). Uděláme kuličky, které obalíme těstem a dáme na plech.

Do kuliček vytvoříme důlek na povidla, pomašlujeme ušlehaným vajíčkem a posypeme žmolenkou. Dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C.

Další recepty Celý díl