Vlčnovské vdolečky
Výborné vlčnovské vdolečky pro vás připravila Svatava Josefíková.
300 g polohrubé mouky
polévková lžíce cukru
droždí
mléko
2 žloutky
1 lžíce oleje
sůl
šlehačka
250 g másla
hladká mouka
Uděláme si máslové těsto (máslo + hladká mouka dle hustoty), které dáme odpočinout do lednice.
Potom si připravíme kynuté těsto (polohrubá mouka, cukr, rozdrobené kvasnice, vlažné mléko), přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Do vykynutého těsta přidáme 2 žloutky, 1 lžíci oleje a 3 špetky soli. Doléváme šlehačku tak dlouho, dokud nebude mít těsto správnou konzistenci a vypracujeme ho.
Máslové těsto z lednice položíme na pečicí papír, navlhčíme vodou, aby bylo hladké.
Kynuté těsto dáme na pomoučený vál, roztáhneme a doprostřed dáme máslové těsto a zapracujeme. Doslova „zatlučeme“, aby se dostalo do všech krajů. Necháme 15 minut kynout. Pak jemně vyválíme, 3× uděláme psaníčko a opět necháme vykynout. Těsto zpracujeme válečkem a rádýlkem krájíme na čtverečky.
náplň
tvaroh
žloutek
cukr
citronová kůra
rozinkyšvestková povidla
žmolenka
hladká mouka
cukr
2 žloutky
Připravíme si náplň (tvaroh, žloutek, citronová kůra, rozinky). Uděláme kuličky, které obalíme těstem a dáme na plech.
Do kuliček vytvoříme důlek na povidla, pomašlujeme ušlehaným vajíčkem a posypeme žmolenkou. Dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C.