Maso

Grilovaná hovězí játra se salsou

Vařit dnes budeme na farmě v Seleticích. Jaroslav Zelenka předvede přípravu grilovaných hovězích jater se salsou z pečených paprik a rajčat.

červené papriky
rajčata
hovězí játra
olivový olej
sůl, pepř
pomeranč
nakládaný zázvor
česnek
polníček
pečivo jako příloha

Papriky upečeme spolu s rozpůlenými rajčaty. Pečeme na 250 °C asi 15 minut. Po vyndádní necháme zchladnout, rajčata potom půjdou krásně oloupat. Rajčata nasekáme. Papriky musí mít slupku úplně černou. Přikryjeme alobalem nebo fólií, aby se zapařily a slupka šla oloupat. Papriky oloupeme a společně s rajčaty přidáme do mísy. Přidáme ještě nasekaný česnek, pepř, trochu olivového oleje a lehce osolíme a zamícháme.

Hovězí játra odblaníme a necháme chvíli stát, aby získala pokojovou teplotu. Opepříme, ale nesolíme. Zakapeme olivovým olejem a dáme na rozpálenou pánev, aby se z obou stran opekla do barvy. Potom je vložíme do trouby na cca 4 minuty (160 °C) a necháme chvíli odpočinout. Před podáváním játra osolíme.

Do misky vložíme segmenty pomeranče a ze zbytku vymačkáme pomerančovou šťávu. Zázvor nakrájíme na nudličky a dáme rovnou k pomeranči. Přidáme polníček, olivový olej, špetku soli a promícháme.

Další recepty Celý díl