Maso

Jogurtové kuře

Do kuchyně si Jiřina Bohdalová pozvala Pavla Sedláčka, takže jogurtové kuře bude ve znamení rokenrolu.

Pavel Sedláček
zpěvák, podnikatel

Pavel Sedláček

* 4. 7. 1941


1 kg horních kuřecích stehen
2 velké cibule
400 g bílého jogurtu
5 větších stroužků česneku
30 g čerstvého zázvoru
1 lžičku mletého římského kmínu (nikoli lučního!)
1 lžíci mletého koriandru
1 lžičku kurkumy
1 slabou lžičku mletého chilli
½ lžičky mleté pískavice – řeckého sena
3 černé kardamomy
3 hřebíčky
3 cm celé skořice
½ malého citronu
3 dkg másla (nejlépe přepuštěného – ghee)
1 lžíci drobně nakrájeného čerstvého koriandru
½ lžičky mletého černého pepře
1 lžičku soli

Kuřecí maso (na 4 porce bude asi 8 kousků horních stehen) omyjeme a osušíme. Potřeme kurkumou, osolíme a umístíme do větší mísy. Zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Jednu oloupanou cibuli nakrájíme na větší kusy. Cibuli, zázvor a 3 stroužky česneku v mixéru rozmixujeme na hrubší pastu, vložíme do mísy s kuřetem, přimícháme všechno mleté koření (kromě pepře), přidáme jogurt a dobře promícháme. Necháme zaležet, nejlépe asi dvě hodiny (není ovšem podmínkou). Na pánvi s těžkým dnem rozehřejeme máslo, vložíme druhou cibuli, oloupanou a nakrájenou na plátky, a na středním žáru opékáme. Po chvíli přidáme 2 stroužky česneku taktéž nakrájeného na plátky, hřebíček, skořici a zrnka, která jsou obsahem kardamomů. Opékáme celkem asi 5-7 minut, dokud cibule nezesklovatí a nezměkne. Dáváme pozor, aby se česnek nepřipálil. Vložíme celý obsah mísy a za občasného míchání asi pět minut pražíme, dokud kuře nedostane zlatavou barvu. Přilijeme horkou vodu tak, aby byla směs z větší části ponořena, přikryjeme poklicí a na menším žáru dusíme, dokud kuře není měkké. Čas od času obrátíme a dle potřeby přilijeme další vodu. Omáčka by neměla být příliš řídká. Dochutíme šťávou z citronu, solí a trochou pepře. Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem.

Jako příloha se podává rýže basmati, placky chappati, eventuálně chléb nan, pečený v tandooru.

Další recepty Celý díl