Moučníky a cukroví

Lívance s domácí vanilkovou omáčkou

Rozpis na 6 porcí

Lívance

500 g polohrubé mouky
1 l mléka
5 vajec
2 lžíce rumu
špetka soli
100 g cukru
1 kostka droždí
2-3 lžíce sádla na smažení
300 g čerstvého ovoce (můžeme použít i mražené maliny, jahody, borůvky)

Do vlažného mléka vmícháme mouku, sůl, cukr, vejce, droždí a rum. Vymícháme hladké těsto a necháme vykynout. Pak pomalu dozlatova smažíme z obou stran na pánvi nebo lívanečníku, které předem lehce potřeme sádlem.

Omáčka

500 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
6 žloutků
100 g krupicového cukru

Vanilkový lusk podélně rozřízneme. Špičkou nože z lusku vyškrabeme semínka, která i s luskem přidáme do smetany. Smetanu s vanilkou přivedeme k varu. Žloutky vyšleháme s cukrem. Ze smetany vyjmeme lusk a trochu přilijeme ke žloutkům. Směs přilijeme zpět do rendlíku se zbývající smetanou a na mírném plameni povaříme. Neustále mícháme, dokud se tekutina nesvaří do požadované hustoty. (Žloutky se nám tak nesrazí.) Doporučujeme poté omáčku přecedit do studené nádoby.

Krém nalijeme do hlubokého talíře a navrstvíme lívance spolu s ovocem.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl