Želvy

Želvy

  • Sladkovodní krokodýl, obývající řeky a jezera, chytá zvířata přicházející se napít, stahuje je pod vodu a topí je. Poté se zakousne a otáčením kolem vlastní osy odtrhává části kořisti a polyká je. Samec při námluvách obhajuje určitý úsek břehu a řevem zastrašuje možné vetřelce. Samici přilákanou hlukem upoutává samec plácáním těla o podklad a rozstřikováním vody z nozder.
  • Bazilišek americký je jasně zelený leguánovitý ještěr žijící v lesích. Na první pohled upoutá kožovitou kápí na hlavě i výrazným hřebenem na hřbetě i ocasu. Ještě méně obvyklá je jeho schopnost běhu po zadních končetinách. V nebezpečí dokáže tímto způsobem dokonce přeběhnout několik metrů po vodní hladině. Tuto schopnost mu umožňují silné zadní nohy s dlouhými prsty rozšířenými šupinatými lemy.
  • Mezi šest největších nejedovatých hadů na světě patří hroznýš královský. Svou kořist usmrtí tím, že ji dusí utahováním svých tělních závitů kolem jejího těla. Těla obětí nedokáže ale, navzdory běžným domněnkám, rozmačkat a rozdrtit jim kosti. Loví ptáky a savce. Samice přivádí na svět až 50 mláďat, která se líhnou v okamžiku kladení vajec.
  • Mamba černá je největší africký jedovatý had. Je pravděpodobně nejrychlejší beznohý pozemní živočich. Na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost 20 km/h.
  • Jedové zuby zmijí a chřestýšů se v klidu sklápějí dozadu. Tito hadi někdy požírají drobnou kořist, aniž by použili jedové zuby, ale při útoku na větší kořist je vyklopí dopředu. Jedové zuby jsou umístěny na čelisti zcela vpředu, a tak je jejich použití velmi rychlé. Hadí jed je složitá látka, jejíž účinné složky se u různých skupin hadů liší. Jed zmijí rozkládá krevní buňky, kobří jed působí na nervovou soustavu. Nejvíce jedu vypustí do rány při jednom uštknutí zmije gabunská, k usmrcení deseti lidí by stačilo půl gramu.
  • Největší a nejnebezpečnější sladkovodní želvou je bezpochyby kajmanka supí. Při lovu kořisti rozevře tlamu a láká ji oranžovým červovitým přívěskem jazyka, který se svíjí a kroutí. Díky tomu, že na dně řek a jezer leží zcela nehnutě, spotřebovávají velmi málo kyslíku, a vydrží tak pod vodou bez nadechnutí i několik hodin. Váha této želvy může dosáhnout kolem 225 kg.

Zdroj informací: Velká obrazová encyklopedie Zvířata a ostatní živočichové z nakladatelství Svojtka & Co.