V podniku Slovenské škrobárny ve Spišské Nové Vsi zprovoznili novou linku na výrobu bramborových hranolků

V podniku Slovenské škrobárny ve Spišské Nové Vsi zprovoznili novou linku na výrobu bramborových hranolků

Snaha o rozšíření sortimentu bramborových produktů se výrazně objevovala už v druhé polovině šedesátých let a byla provázena také úsilím o automatizaci jinak poměrně náročného zpracování brambor. Mnohé tehdy vzniklé nápady a projekty se podařilo plně prosadit až v následujících letech. Brambory v nejrůznějších formách měly vytlačovat zdravotníky většinou přímo opovrhované knedlíky z pozice nejoblíbenější přílohy nejenom v domácnostech, ale také v závodních jídelnách nebo v restauracích. Teprve s určitým odstupem se stávalo stále zřejmější, že v některých úpravách ani brambory nepřinášejí žádoucí ozdravění jídelníčku. Nicméně hranolky i bramborové lupínky se velmi rychle rozšířily a přes nová varování obezitologů (připomeňme alespoň slavného Rajko Dolečka) si získaly obrovskou oblibou. Hranolky k minutkové specialitě a lupínky k televizi – to byl vzorec, na který si rychle navykli zejména mladší hrdinové našeho seriálu.ČSFT 1974/51, 1974; Krátký film

Ve stopách doby