Ještě na počátku padesátých let nepožívaly ryby, především ty mořské žádné zvláštní popularity a umísťovaly se na předních místech v žebříčcích neoblíbených jídel. V dětství se nad nimi dost možná ošklíbali i Karel s Evou. Nicméně mořské ryby, především filé z treskovitých ryb se v ve velkých kvantech dováželo ze Sovětského svazu a jeho cena byla stanovena velmi nízko - ještě na počátku šedesátých let stál kilogram filé 8 korun. Konzum sladkovodních ryb zůstával velmi nízký a omezoval se prakticky jen na štedrovečerního kapra. V šedesátých letech v souvislosti s oživením cestovního ruchu a s ním souvisejícím oživováním regionálních gastronomických tradic se začaly znovu výrazně připomínat jihočeské rybářské tradice a vznikaly také příslušně kvazitradiční recepty využívající především kapry – jiné ryby představovaly n. Zesílení propagace sladkovodních ryb souviselo ovšem také s výrazným omezením dovozu mořských ryb ze Sovětského svazu. Efekt reklamy byl přitom až překvapující – kampaň na počátku roku 1965 směrovaná k zvýšení prodeje kaprů byla tak úspěšná, že ji musely příslušné orgány předčasně zastavit.Československý filmový týdeník 1967; Krátký film