Tváří v tvář problému. Živě s M. Jílkovou. Dále připravili: K. Dušková, J. Smrž a R. Kudrnáček

Mýty o potravinách

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o zdravých a nezdravých potravinách. Diskutovat budou: Jana Dostálová – předsedkyně, Česká potravinářská společnost, Jan Piťha – předseda, Fórum zdravé výživy, Hana Lang – celostní nutriční terapeutka, Robert Žižka – ředitel spolku Prameny zdraví, a další.

Po letech zatracování se dostává na potravinové výsluní sádlo. Podle nejnovějších trendů nezpůsobuje našemu tělu potíže. Strašákem přestalo být také máslo. Stejné ústrky zažily už vejce, mléko nebo produkty obsahující lepek. Na černé listině stále zůstává například cukr nebo sůl.

Náš životní styl se výrazně proměnil a ovlivňuje naše zdraví i kondici. Přibývá lidí s cukrovkou i alergiků, mezi nejčastější příčiny smrti patří nádorová onemocnění. A zhruba každý třetí Evropan i Čech umírá na kardiovaskulární nemoci. Podle posledních průzkumů trpí u nás nadváhou 65% populace a číslo narůstá. Na problémech se zdravím, se kromě jiných faktorů podílí právě strava, která může výrazně ovlivnit naši kondici. Podléháme mýtům a dezinformacím o potravinách? Módním trendům? Je sádlo či máslo zdravější než oleje nebo margarín? Máme omezovat lepek, vejce, mléko či maso nebo se vrátit k jídlům našich předků? Jsou light potraviny pro náš organizmus prospěšnější a šetrnější než ty tučné? A lze spoléhat na to, že jsou biopotraviny skutečně zdravější?

Stopáž56 minut
Rok výroby 2021
 L HD