Tváří v tvář problému. Živě s M. Jílkovou. Dále připravili: K. Dušková, J. Smrž a R. Kudrnáček

kvóty na české potraviny

Moderátorka Michaela Jílková bude v přímém přenosu společně se svými hosty diskutovat o novele zákona stanovující kvóty tuzemských potravin. Diskutovat budou: Margit Balaštíková – předsedkyně Podvýboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu PS PČR /ANO/, Stanislav Polčák – poslanec Evropského parlamentu /STAN/, Tomáš Prouza – prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Zdeněk Jandejsek – člen představenstva Agrární komory ČR, Petr Slepička – kuchař, David Štěrba – řidič autobusu.

Podle návrhu zákona o potravinách by na pultech mělo být od příštího roku nejméně 55 procent potravin z Česka. Následně by se měl tento podíl zvyšovat o tři procenta ročně až do roku 2028, kdy by činil minimálně 73 procent. Kromě podpory českých zemědělců má zákon také zajistit, že na trhu bude většina potravin s jasným původem a že tím pádem budou kvalitnější. Větší potravinová soběstačnost má vést i k lepšímu zabezpečení trhu např. v době epidemické krize.

Měla by každá země být schopná uživit své občany? Nepřinesla by tato změna zákona snížení nabídky a zdražení potravin? Jsme schopni tolik tuzemské produkce potravin zajistit? Jsou čeští zemědělci nadnárodními řetězci vytlačováni z trhu? Zneužívají společnou zemědělskou politiku některé státy EU ve svůj prospěch? Je třeba obchodní řetězce donutit, aby prodávaly lokální potraviny, protože jinak dávají přednost levnějším produktům z dovozu?

Stopáž56 minut
Rok výroby 2021
 L HD