25 minut

Události v regionech

Obsah dílu

Epidemie koronaviru je na ústupu — Změny opatření kvůli koronaviru — Venkovní aktivity — Sestřih iReportéra — Instituce zavřené kvůli koronaviru — Oslavy pálení čarodějnic — Farmářské trhy v Olomouci — Nákaza novým koronavirem — Pomoc zdravotníkům — Další vojáci budou pomáhat v Alzheimer centru — Podpora kultury a sportu — Koncerty pro seniory — Koronavirus a jednání zastupitelstva — Úsmrcení z nedbalosti — Přibylo nehod motorkářů — Osvobození Ostravy — Uzavření dálnice D1 — Nedostatek pracovníků v zemědělství — Amatérští ornitologové našli uhynulé dva orly — Oprava Sovince

Části dílu

00:40
Epidemie koronaviru je na ústupu
    Epidemie koronaviru je v Česku na ústupu. Nově nakažených přibývají už jen desítky denně a roste počet vyléčených. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky by mohlo být v Česku na konci května asi 8500 lidí nakažených Covidem-19.
    01:12
    Změny opatření kvůli koronaviru
      I přesto, že se situace ohledně koronaviru zlepšila, v České republice platí i nadále nouzový stav - a to do 17. května. Úterní rozhodnutí Poslanecké sněmovny dnes schválila vláda.
      02:48
      Venkovní aktivity
        Současná pravidla umožňují rozšířit i seznam oblíbených aktivit venku - i když za zpřísněných hygienických podmínek. Od zítřka otevírají půjčovny třeba lodí na Baťově kanále, některé půjčovny kol nebo lanová centra.
        04:45
        Sestřih iReportéra
          A právě sport, turistika, ale třeba i sběr pampelišek na čaj jsou v době epidemie časté náměty videí iReportérů České televize. Tady je krátký sestřih těch, která poslali tento týden.
          05:29
          Instituce zavřené kvůli koronaviru
            I přes částečné rozvolnění vládních opatření ještě zůstává řada míst nepřístupných. Týká se to obchodů nad 2500 metrů čtverečních a prodejen, které jsou součástí nákupních center nad 5 tisíc metrů čtverečních a nemají vlastní vchod zvenku. Zavřeno mají i zimní stadiony, vnitřní bazény nebo vnitřní pavilony zoo. Od 11. května by se mohly otevřít střední školy pro studenty posledních ročníků, začne taky fungovat individuální výuka na základních uměleckých školách.
            06:00
            Oslavy pálení čarodějnic
              Živě redaktorka Helena Ondřejová.
              07:45
              Farmářské trhy v Olomouci
                První akce od zavedení restrikcí kvůli koronaviru proběhla na výstavišti Flora v Olomouci. Organizátoři využili rozvolnění podmínek a navázali na tradici farmářských trhů v centru města.
                09:38
                Nákaza novým koronavirem
                  Ani dnes nepřijdete o aktuální čísla kolem epidemie koronaviru. Jak už jsme říkali, nakažených přibývá výrazně pomaleji. Nemocných je aktuálně přes 4200.
                  10:30
                  Pomoc zdravotníkům
                    Lidé stále vyjadřují svou vděčnost zdravotníkům, kteří bojují s koronavirovou epidemií. Do nemocnic posílají finanční i hmotné dary nebo se skládají na nákup nových přístrojů. Majitelé penzionů a chalup zase zdravotníkům nabízejí pobyty zdarma.
                    12:20
                    Další vojáci budou pomáhat v Alzheimer centru
                      Patnáct dalších vojáků začne pomáhat v Alzheimer centru v Ostravě, kde se před dvěma týdny vyskytla hromadná nákaza koronavirem. Postupně tam onemocnělo 42 klientů a 17 zaměstnanců. Noví dobrovolníci vystřídali své kolegy z Vojenské akademie ve Vyškově. Tři z nich museli do karantény, po odchodu z domova měli pozitivní test na koronavirus.
                      13:10
                      Podpora kultury a sportu
                        Ještě zítra budou k zakoupení vstupenky na Představení nebo Koncerty o ničem. Konat se nebudou - avizované akce mají sloužit jen k podpoře desítek divadel a kapel v celé zemi.
                        14:49
                        Koncerty pro seniory
                          A zatímco lidé podporují umělce, ti jim to zase vracejí. Třeba formou koncertu pro seniory. Jeden z nich se dnes odehrála bigbandová kapela The People pro bezmála 90 klientů a zaměstnanců soukromého zdravotnického zařízení v Brně-Řečkovicích.
                          15:16
                          Koronavirus a jednání zastupitelstva
                            Zastupitelé Zlína dnes zasedali poprvé od vyhlášení karantény. Přestěhovali se do rozlehlejšího Kongresového centra.
                            17:17
                            Úsmrcení z nedbalosti
                              Z usmrcení z nedbalosti obvinili policisté rumunského řidiče kamionu, který podle nich zavinil včerejší nehodu na D2 u Lanžhota. Zřejmě se nevěnoval řízení a v plné rychlosti narazil do vozidla údržby. Zabil při tom pracovníka Ředitelství silnic a dálnic. Noc na dnešek strávil obviněný řidič v policejní cele, další vyšetřování ho čeká na svobodě.
                              17:56
                              Přibylo nehod motorkářů
                                Zejména začátek týdne byl tragický i pro motorkáře. Přibylo nehod, ve kterých figurovali, dva z nich na jihomoravských silnicích zemřeli. Jeden po střetu s dodávkou v Modřicích, druhý nezvládl řízení a narazil do stromu u Medlova na Brněnsku. Policisté proto motorkáře vyzývají k bezpečné jízdě, záchranáři pak k nošení ochranného oblečení.
                                18:19
                                Osvobození Ostravy
                                  Přesně 75 let uplynulo ode dne, kdy československé a sovětské jednotky osvobodily Ostravu. Oslavy ale budou kvůli koronaviru spíš symbolické. Lidé zapálí v oknech svíčky.
                                  20:31
                                  Uzavření dálnice D1
                                    O víkendu se uzavře část dálnice D1, konkrétně úsek mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi. Stavbaři tam budou bourat dva nadjezdy. Uzavírka začne s páteční 21. hodinou a skončí v sobotu v 11 dopoledne. Úsek pak začnou dělníci modernizovat.
                                    20:52
                                    Nedostatek pracovníků v zemědělství
                                      Vrcholí výsadba některých plodin - a zelinářům chybějí brigádníci. Na tuzemských polích pracují v posledních letech převážně cizinci - a ti se do republiky kvůli uzavřeným hranicím nedostanou. Problém je to už teď - ještě větší nastane, až přijde sklizeň.
                                      22:53
                                      Amatérští ornitologové našli uhynulé dva orly
                                        Dva uhynulé dospělé orly mořské objevili amatérští ornitologové u Bzence na Hodonínsku. V hnízdě pak našli mrtvé mládě. Dravce zřejmě někdo otrávil. Čím, to ukáže pitva. Případ už prověřuje policie. V lokalitě už lidé v minulém týdnu objevili i usmrcené luňáky červené.
                                        23:13
                                        Oprava Sovince
                                          Na hradě Sovinci na Bruntálsku pojali správci nouzový stav jako výhodu. Od podzimu tam probíhají rozsáhlé opravy - teď je na ně víc času. Náklady na rekonstrukci se vyšplhají na 15 milionů korun.
                                          Přehrát celé video
                                          Stopáž26 minut
                                          Další díl
                                          4. května 2020

                                          Přehled dílů

                                           
                                          Stopáž25 minut

                                          10. května

                                          Začíná MS v hokeji v Ostravě — Slovenští fanoušci dorazili na MS v hokeji — Opatření v hale a fanzóně — Jak se dostat k Ostrava Aréně — Restaurace se připravily na MS v hokeji — Program MS v hokeji v Ostravě — Jednání o budoucnosti koksovny v Liberty — Nezaměstnanost v obou krajích klesla — Cvičení Immediate Response — Prvenství ve výrobě senzorů z grafenu — Začíná festival Divadelní Flora

                                          10. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          9. května

                                          Komplikace kvůli rekonstrukcím silnic — Rekonstrukce silnic v Olomouckém kraji — Den do začátku MS v hokeji — Návrh potvrzení restrukturalizace Liberty — Tuleja nabídl rezignaci na funkci prorektora — Nové biocentrum u Žulové — PHM zlevňují druhý týden po sobě — Zámek v Ptení ožívá — Partnerství Ostravy a ukrajinského Dnipra — Průjezd hasičů ulicemi Ostravy — O víkendu může být opět vidět polární záře — Výběr ze sociálních sítí ČT — První lesní cyklotrasy na Zábřežsku — Premiéra komedie S. Castra v Divadle Mír

                                          9. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          7. května

                                          Příprava demolice Dolu Lazy — Budoucnost pohornické krajiny na Karvinsku — Nový systém onkologické péče — Liberty dluží na odvodech za zazaměstnance — Dostavba obchvatu Opava — Příprava Osoblažky na sezónu — Olomoucký majáles vrcholí — Vyšetřování požáru na farmě — Kompenzace pro zemědělce kvůli mrazům — Knihovna jako sdílený pracovní prostor — Duo Vrámoll přibližuje klasiku

                                          7. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          6. května

                                          Líiberty dluží za odvody — Zápisy do mateřských škol — Obvinění řidiče kamionu — Nová ředitelka TS Ostrava — Přípravy MS v ledním hokeji — Branná soutěž Wolfram 2024 — Výstraha před silnými bouřkami — Výskyt fosforu v přehradě Plumlov — V Olomouci začíná majáles — Letní kapela v Račím údolí

                                          6. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          3. května

                                          Vrcholí přípravy hokejového šampionátu — Vrcholí přípravy na hokejové mistrovství světa — Dostavba dálnice D1 u Přerova jde podle plánu — Tuleja se vzdal nominace — Liberty nepředpokládá spolupráci s firmou Tameh — Druhý cizí jazyk: povinný nebo volitelný? — Výběr ze sociálních sítí — Invazivní husice vytlačuje jiné ptáky — Muzeum umění v Olomouci digitalizuje sbírky

                                          3. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          2. května

                                          Maturity začaly didaktickými testy — Spor rodičů a Doubravy o ředitelku školy — Další žhář z Vítkova žádá o propuštění — Tulejovy články v tzv. predátorských časopisech — Noční požár v pralese Mionší — Loštice proti rozšíření kamenolomu — Biologická léčba pomáhá v MNO — Výběr ze sociálních sítí ČT — Severská chůze jako vrcholový sport — Eva v nadživotní velikosti na Čeladné

                                          2. 5. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          30. dubna

                                          Reklamace silnic kvůli kauze Autostráda

                                          30. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          29. dubna

                                          Hokejová euforie v Třinci — Další jednání o gigafactory — Zázemí dolů využijí oceláři — Jarní práce na chmelnicích — Květiny z Flory míří do kostelů i do prodeje — Někteří zemědělci nesklidí nic — Ostravská Zoo chystá pavilon tučňáků — Přehlídka netradičních divadel v Kopřivnici — Médea v Národním divadle moravskoslezském

                                          29. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          26. dubna

                                          V Elektrárně Dětmarovice skončí spalování uhlí — Vodík a modulární reaktor v Dětmarovicích — Noví investoři v Mošnově a Přerově — Výcvik prvosledových hlídek — Zásah policie na Frýdecko-Místecku — SZ: policie odložila šetření haldy Heřmanice — Šestý zápas hokejového finále v Třinci — Jatka v první pětce Cen EU za architekturu — Karviná řeší prostituci v části Louky — Výběr ze sociálních sítí ČT — Restaurátoři opravili kapli v Linhartovech — Káťa Kabanová ve Slezském divadle v Opavě

                                          26. 4. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          25. dubna

                                          Kyberpodvody na hendikepovaných lidech — Kyberpodvody na hendikepovaných lidech — Horní Suchá jedná o odkupu finských domků — Festival Academia Film Olomouc — Mráz výrazně poškodil úrodu ovoce — V Olomouci startuje jarní Flora — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nový depozitář Národního muzea v přírodě — Fotky Lukáše Horkého v Tančírně v Račím údolí

                                          25. 4. 2024 na ČT1

                                          Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                                          Napište nám