Nanotechnologie


ChemieMateriályVěda a umění

NanoPOLIS

9. 12. 2011

„Tam dole je spousta místa“, prohlásil na konci 50. let americký fyzik Richard Feynman. Příroda přece staví na úrovni atomů a molekul, v měřítku nanometrů. Proč by to stejně neměli dělat i lidé? V poslední době se jeho vize pomalu stává skutečností a svět miliardtin metru pro oko neviditelný signalizuje vzrušující změny ve všech oblastech, technikou počínaje a medicínou zdaleka nekonče. Svět v nanoměřítku se stal inspirací také pro pořadatele festivalu Nanopolis, který je součástí mezinárodní studentské soutěže s názvem Ponoření do světa vědy skrze umění. Mládež od jedenácti do osmnácti let má pomocí umění vyjádřit fyzikální a chemické procesy nanosvěta. Nyní Uskupení Tesla oslovilo vybrané umělce, aby vytvořili příklady prací inspirovaných nanosvětem.

» Číst více


MedicínaNanorobotiMichaelovy experimenty

Nanočástice v nás

22. 9. 2010

Naplní se vize slavné americké sci-fi z roku 1966 „Fantastická cesta“, v níž výzkumníci jsou i s ponorkou zmenšeni na velikost mikrobu a vstříknuti do cévy vědce, aby zachránili jeho život? Slavného filmového vědce zastoupí náš populární Michael a nanočástice jsou vstříknuty do jeho krve. Na oddělení zobrazovacích technik nemocnice v Ústí nad Labem budeme sledovat, jakou zprávu o nitru Michaelova těla a jeho orgánů nanočástice podají.

» Číst více


MateriályTéma

Nanotechnologie se šíří

10. 3. 2010

Dokonalé nanoimpregnace, nanodeodoranty, nanostříbrné antibakteriální přípravky, nanoimplantáty, nanopovrchy – to vše a mnoho dalšího nabízí výzkum v oblasti nanočástic.

» Číst více


FyzikaChemieTěhotenský testMichaelovy experimenty

Dole je spousta místa

18. 11. 2009

Nanotechnologie patří k módním pojmům současné vědy. Zabývá se objekty a pochody v rozměrech menších než 10-9 m (1 nanometr), což jsou rozměry molekuly a atomů. Náš životní standard se zlepšuje právě díky nanotechnologiím a schopnosti manipulovat ve velmi malých měřítcích. Michael vás ale zavede k nanotechnologiím, které jsou akční a které můžete provádět doma v každodenním životě. Dokonce ukáže, jak provést nanotechnologický experiment, který vedl k vývoji domácích těhotenských testů.

» Číst více