Informační technologieDigitalizaceKabelová televizeDigitalizace od A do Z

Digitálně po kabelu

25. 6. 2008

Stručný průvodce technickými podmínkami pro příjem prostřednictvím kabelové televize (DVB-C).

Ač se vám to možná ani nezdá, prožíváme největší revoluci ve více než padesátileté historii televizního vysílání u nás. Je to přechod z analogového vysílání na digitální. Během tří let přejdeme na digitální signál na celém území České republiky. Původní analogové vysílání se postupně modernizovalo, dostalo barvu, stereozvuk a teletext. Přesto zůstávalo svou podstatou stejné, tytéž televizory mohly přijímat barevné vysílání a zobrazily je.

U digitálního vysílání je to však docela jiné. Po přechodu na digitální signál už nebude cesty zpátky. Analogové vysílače se vypnout jednou provždy. Přesto nezoufejte, vaše dnešní analogové přijímače nemusíte vyhazovat. Stačí jen přikoupit některý z poměrně široké nabídky set-top-boxů, tedy převodníků nového, digitálního vysílání na to staré analogové, které váš starý přijímač umí zpracovat.

V našem miniseriálu jsme se podívali na příjem digitálního vysílání z pozemních vysílačů i z družic. Dnes je tu pár informací pro ty, kdo sledují televizi prostřednictvím kabelových rozvodů, především ve velkých městech a na sídlištích. Na digitální příjem totiž musejí přejít i kabelové televize. Všichni kabeloví operátoři, tedy společnosti, které kabelové televize provozují, budou v předstihu informovat o nabídce a podmínkách digitálního příjmu.

Kabelové televize, především ty, jejichž signál se rozvádí po optických linkách, mají velkou přednost v tom, že nabízejí nepřeberné množství programů ve vysoké kvalitě. Digitální kabelovka přinese obraz i zvuk v ještě vyšší kvalitě, než je současná, analogová. Obraz bude ve formátu 16:9, ve kterém se vysílá stále víc pořadů. K dispozici bude vícekanálový zvukový doprovod v různých jazykových verzích. V desítkách přijímaných kanálů se budete orientovat pomocí elektronického programového průvodce.

Pokud doma ještě nemáte digitální přijímač, kabelový operátor vám k vašemu analogovému televizoru poskytne set-top-box. Ten může obsahovat dva digitální tunery. Prostřednictvím jednoho sledujete vysílání, pomocí druhého zároveň můžete nahrávat pořad, běžící souběžně na jiném kanále. Set-top-box totiž může být vybaven i záznamovým diskem na několik set hodin záznamu.

Britská kabelová společnost Virgin v dubnu 2008 přišla s novinkou: interaktivní službou Video na přání. Ve spolupráci s britskou BBC nabízí několik televizních i rozhlasových kanálů. V nabídce digitální kabelové televize jsou už dnes kanály ve formátu HD – tedy televize s vysokým rozlišením. Na velkých plazmových a LCD přijímačích je to opravdu dokonalá podívaná.

Autor: Vladimír Kunz

Přejít na obsah dílu