Martini – protřepat, nemíchat!
28. 5. 2008
Dobrodružství Jamese Bonda prožívají na světě milióny diváků. Bond je znám svými rychlými vozy, krásnými ženami, vynalézavostí a chutí po dobrodružství – a samozřejmě oblibou na vodky s Martini. Nyní se na tuto slavnou osobnost podíváme očima vědy. V Michaelově experimentu zjistíme, jaký je rozdíl mezi tím, když se Martini s vodkou protřepe nebo zamíchá, podíváme se, zda existuje gen hledačů vzrušení, a ukážeme, jak sestrojit infrakameru z běžné webové kamery.

Tento muž nepotřebuje být jakkoli představován. Za čtyřicet let v kinech zazářil ve dvaceti filmech. Jeho dobrodružství s ním prožívaly po celém světě dvě miliardy diváků – tedy dvě pětiny světové populace.
Michael: The name’s Bond, James Bond.
Jmenuji se Bond, James Bond.
James Bond je znám svými rychlými vozy, rychlými ženami, svou vynalézavostí a svou chutí po dobrodružství – a samozřejmě chutí na vodku s Martini. Můžeme se na tuto slavnou osobnost podívat očima vědy?
Michael: Vodka Martini, shaken, not stirred!
Vodku s Martini. Protřepat, nemíchat!
Michael: And for the lady? Good evening, Miss …
A pro dámu? Dobrý večer, slečno …
Tereza: Slečna Portová. Také si dám vodku s Martini.
But stirred, not shaken.
Ale zamíchat, netřepat.
Filip: Right away, sir. …
Jak si přejete, pane.
James Bond totiž zásadně trvá na tom, aby jeho Martini bylo pouze protřepáno, ale hlavně nemícháno.
Tereza: Ale vážně. Je v tom opravdu nějaký rozdíl?
Filip: Bondova vodka Martini se připravuje z vodky, přednostně destilované z fermentovaného zrna, a nikoli z brambor. A suchého vermutu – přidáme do šejkru, kde je už led. Přihodíme tenký plátek citronové kůry, zavřeme a vše důkladně v šejkru protřepeme. A naléváme do sklenice.
Michael: A well shaken vodka Martini is slightly cloudy. The oils from the vermouth are well-dispersed in the aqueous alcohol drink, giving it a different texture and thus slightly different taste than the stirred version.
Dobře protřepané Martini s vodkou je jemně zakalené. Silice z vermutu jsou dobře rozptýlené ve vodném alkoholickém nápoji a dávají mu jinou strukturu, a tedy i jemně odlišnou chuť než u promíchané verze.
Barmane, prosím vás, vybavení k pokusu … Děkuji. Do obou baněk nalijeme trošku vody. A zde mám obyčejný líh. A v něm je rozpuštěna troška vermutu. Opatrně nalijeme, zavřeme a jednu zamícháme. A tu druhou pořádně protřepeme. Sami vidíte ten rozdíl. Jedna čirá a druhá matná.
Tereza: Ta Jamesova kouzelná chemie …
Michael: The vermouth in a vodka martini contains a group of flavour-providing chemicals called aldehydes. All aldehydes have in common a –CHO terminating group in their structure. This chemical group is liable to partial oxidation by bubbles of air incorporated into the cocktail while shaking.
Vermut v Martini s vodkou obsahuje skupinu látek dodávajících chuť – aldehydů. Všechny aldehydy mají ve své struktuře společnou funkční skupinu -CHO. Ta je náchylná k částečné oxidaci bublinkami vzduchu, které se během třepání stávají součástí koktejlu.
Tento efekt chemické oxidace je velice podobný našemu zvyku nechat láhev dobrého červeného vína, předtím než ji vypijeme, otevřenou, aby se víno mohlo takzvaně vydýchnout.
Filip: Bond je tady. No s tou svou Portovou.
Zloduch (Filip): Bonda potřebuju živého. Přiveď mi tu holku. Bond si pro ni určitě přijde.
Barman (Filip): Promiňte, máme takový malý problém s vaší kreditní kartou. Můžete mě prosím následovat?
Někteří lidé milují riskantní situace. Lehce se nudí, a tak vyhledávají vzrušení. Typickým příkladem takových jedinců je samozřejmě James Bond.
Michael: We now known there is a 'thrill-seeking' gene.
Víme už, že je za tím gen vyhledávačů vzrušení.
This gene helps regulate a chemical in the brain called dopamine.
Tento gen pomáhá v mozku řídit chemickou látku dopamin.
Activation of this gene also releases other chemicals into the bloodstream, such as adrenaline, noradrenaline and cortisol.
Po aktivaci tohoto genu se uvolňují do krve také jiné látky – adrenalin, noradrenalin a kortisol.
To způsobuje, že tělo snese řadu dramatických změn: zvyšuje se srdeční tep, krev se přesměruje z trávicího ústrojí do svalů a končetin, z jater se uvolňuje energie v podobě cukru, snižuje se vnímání bolesti …
Michael: Yeah … No, I´ve lost them.
Ne, ztratil jsem je.
Filip: Agentka Portová stačila poslat signál přes GPS. Jeď pro ni. Lokaci ti posílám. Vezmi si její infrakameru. Agentku musíš najít!
Michael: OK. I´m on a way.
OK. Jedu.
Filip: Infrakamera agentky Portové vznikla úpravou běžné webové kamery. Nejdůležitější prvek kamery je CCD čip, který mění optický obraz na elektrický signál. Mezi čipem a objektivem je filtr, který zadržuje infračervené záření. Ten musíme odstranit. Pro zadržení viditelného světla použijeme tento kousek exponovaného – tedy zčernalého – filmu. Ten připevníme zevně na objektiv kamery.
Bondova krev obsahuje vysoké množství adrenalinu, kortisolu a cukru. Bond je schopen koncentrovat se a rychle reagovat. Díky přírodním chemickým látkám jeho těla mu zvýšená vynalézavost poskytuje nápady, jak zachránit agentku Portovou.
Zloduch Filip: Kde jsi?
Bond Michael: Tady!
Autoři: Vladimír Kunz, Michael Londesborough