ChemieMichaelovy experimenty

Dvě vejce do skla

2. 5. 2007

Co mají společného vajíčko, mořská mušle a naše kosti? Je to uhličitan vápenatý, díky němuž to vše je tak tvrdé. Jak můžete vajíčko svléknout z jeho skořápky, aniž by se poškodilo? To bude cíl prvního dnešního Michaelova pokusu. Na pomoc si přibereme skleničku obyčejného octa. Ten skořápku rozpustí, přitom se uvolňují bublinky oxidu uhličitého. Ke skořápce se váže ještě druhý pokus. Vejce, které dýchá? Velice zblízka budeme pozorovat, co se děje na povrchu vajíčka, když je ponoříme do horké vody. Odkud se berou nepatrné bublinky, které z vejce začínají unikat? Až mikroskopické záběry nám ukážou nepatrné póry, kterými vejce skutečně dýchá. Důkaz? Pokud je uchováváte v lednici mimo jejich uzavřený obal, přebírají ze svého okolí vůně nebo zápachy.

Michael: Which came first? The chicken or the egg?
Co bylo první? Slepice, nebo vejce?

Filip: O tom se také často bavíme v hospodě. Dnes sice nebudeme řešit tuto filozofickou otázku, ale Michael nám slíbil, že nám poví něco o vajíčkách. Že se dozvíme něco nového. Tak vítejte v Michaelově experimentu.

Michael: Dnes prozkoumáme vlastnosti vaječné skořápky.
An egg shell is comprised of almost entirely calcium carbonate, which is a mineral CaCO­3.
Vaječná skořápka je téměř celá složena z uhličitanu vápenatého, což je minerál CaCO3.

Filip: Uhličitan vápenatý je běžný minerál. Najdeme jej na celé planetě. Jako například mramor, nebo křídu, nebo vápenec.

Michael: It is also used extensively by living organisms. In bones, in seashells, in snail shells, and, of course, in egg shells.
Značně jej využívají také živé organismy. V kostech, v lasturách, v hlemýždích ulitách a samozřejmě ve vaječných skořápkách.

Michael: Calcium carbonate is also used to balance acidic soils or to neutralize the effects in rivers and lakes of acid rain.
Uhličitan vápenatý se používá také k neutralizaci kyselých půd nebo vody v řekách a jezerech po kyselých deštích.

Michael: In non-acidic water – například z kohoutu – calcium carbonate and hence our egg are not very soluble at all.
V neutrální pitné vodě –například z kohoutu– je uhličitan vápenatý a tedy i celé naše vejce nerozpustné.
A kvůli tomu mohu klidně dát moje vajíčka do vody a nebát se, že by se to rozpustilo.

Filip: A když se podíváte hodně zblízka – nejlíp pod lupou – tak uvidíte, jak z vajíčka vycházejí malé bublinky. A vajíčko se pomalu začne vznášet k hladině.

Michael: This is because the calcium carbonate egg shell is slightly porous. A pozor – to je důležité slovo: it has many tiny little holes called pores.
Je to dáno tím, že vaječná skořápka z uhličitanu vápenatého je jemně pórovitá.A pozor, to je důležité slovo: má mnoho maličkých otvůrků zvaných póry.

Filip: Každé vajíčko má tak 7000 pórů.
A takhle vypadají pod mikroskopem. Jejich vstupní otvůrek – a podélný řez celým kanálkem póru.

Filip: Jak jste tedy viděli, vzduch může proudit póry z vajíčka ven, ale může se také stejnou cestou dostávat dovnitř. A proto v našich ledničkách uchováváme vajíčka zvlášť, aby nenasála pachy ostatních potravin v ledničce.

Michael: Filipe – vsadím své boty, že dokážu dostat toto vajíčko ven, aniž bych rozbil skořápku.

Filip: Prosím tě, co to je za hloupý nápad. Tak já klidně vsadím své boty, že to nedokážeš.

Oba: Tak jo – platí.

Michael: But what Filip doesn’t know, that I do know, is that our calcium carbonate egg shell is soluble in acids.
Ale co Filip neví, a já ovšem ano, je to, že naše vaječná skořápka z uhličitanu vápenatého je rozpustná v kyselinách.Ale máme kyselinu doma. Je to ocet. Ale pšt…

Michael: To, co vidíte, je vajíčko, které jsem nechal ležet v octu přes noc.
The weak acidic solution has dissolved the calcium carbonate egg shell to form hydrated calcium ions, water and carbon dioxide. The remaining carbon dioxide you can see in these bubbles.
Tento slabý kyselý roztok rozpustil vaječnou skořápku z uhličitanu vápenatého a vznikly vodné ionty vápníku, voda a oxid uhličitý. Zbylý oxid uhličitý vidíte v těchto bublinkách.

Michael: Despite loosing its egg shell a protective membrane that doesn’t react with vinegar, holds the egg together.
Přestože vejce ztratilo svou skořápku, jeho ochranná blána, která s octem nereaguje, drží vejce vcelku.
A já mám krásný, nahatý, holý vajíčko. A Filip – ten je bez bot …

Michael: Filipe, díky za návštěvu. A měj se hezky.

Filip: Tak ahoj …

Michael: A nezapomeň na ten ocet …

Autor: Vladimír Kunz

Přejít na obsah dílu