ČT nemá práva k poskytování obsahu online
Folklorní magazín
14. května 2011
Obsah dílu
Košt slivovice v Bukovanech — Fašanková zabijačka v Nové Lhotě
Části dílu
00:26
Košt slivovice v Bukovanech
„Gořalenka na svět přišla, aby starost z hlavy vyšla.“ V tom duchu se nesl Košt slovácké slivovice a jiných destilátů v Bukovanech u Kyjova. Tradičně tato akce přitáhne velkou spoustu soutěžících a ještě větší publikum. Není se co divit, vždyť jak říkají místní, s první chalupú zde vyrostla i první pálenice. Cimbálová muzika Mladí burčáci tak doplní soutěžní klání o to nejcennější, čím se místní chlapi honosí. Titul pro toho, kdo má nejlepší slivovici, je totiž ceněn víc, než luxusní auto či sličná roba.
10:18
Zajímavosti z folklóru
Cuvée Ostrava je jedinou soutěží vín v Moravskoslezském kraji. Jedinou soutěží v oblasti, kde víno nebylo až tak obvyklým nápojem. Až v posledních letech se vzrůstající kvalita stolování odrazila i na poptávce po kvalitním víně. Jde o zavádění nové tradice do tohoto teritoria, a nebo je na co navazovat? Co k tomu patří a proč?
15:05
Fašanková zabijačka v Nové Lhotě
Masopust, na Slovácku nazývaný fašankem, má nejryzejší podobu v podhorských a horských oblastech Bílých Karpat, zejména na Uherskobrodsku, Kopanicích a na Horňácku. V minulosti jemu předcházela zabíjačka. Jak jinak, maso se dalo déle uchovávat v syrovém stavu jen v zimně a nebo zpracovat například v udírně. Fašank je také dnem, kdy se podle prastarých zvyklostí – odpovídajících přírodnímu cyklu - "dojídali" poslední zbytky masa a úrody z předešlého roku. Popeleční středou totiž začíná čtyřicetidenní půst, který končí až Velikonocemi.
ČT nemá práva pro internet
Stopáž26 minut
28. května 2011
Přehled dílů
Omlouváme se, tento pořad momentálně nemá žádné přehratelné díly.