Maso

Konfitované jehněčí s jarní nádivkou

Jehněčí maso se skvěle snoubí se zeleninou i červeným vínem, se kterým se velmi pozvolna peče při nízké teplotě až 6 hodin.

8 porcí

Postup přípravy zde naleznete začátkem týdne.

1 mrkev
1 petržel
½ menšího celeru
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
1,5 kg jehněčí kýty
6 kuliček jalovce
4 snítky tymiánu
sůl
2−3 lžíce husího sádla
0,75 l červeného vína

Uvedenou zeleninu nakrájíme nahrubo. Kýtu nakrájíme na jednoporcové špalíčky.

Jalovec nadrtíme a spolu s lístečky tymiánu a solí ho vetřeme do masa.

V pekáči opečeme na sádle nejprve maso z obou stran, vyjmeme ho a ve výpeku opečeme zeleninu do zlatohnědé barvy. K zelenině vložíme maso, zalijeme vínem, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby, pečeme při 120 °C 5−6 hodin. Podáváme s nádivkou.

Nádivka

80 g selské slaniny
5 žemlí
4 vejce
2 hrsti plocholisté petrželky
1 hrst libečku
1 hrst bazalky
4 lžíce dýňových semínek
250 ml 33% smetany
muškátový oříšek
sůl

Slaninu a žemle nakrájíme na kostičky.

Slaninu vypečeme, přidáme k ní žemli a opečeme, odstavíme a zalijeme smetanou, necháme zchladnout.

Bylinky nasekáme, vmícháme do zvolna vyšlehaných vajec spolu s dýňovým semínkem, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a solí.

K žemlím vlijeme ochucená vejce, zamícháme a vše přelijeme do vymazaného pekáče (můžeme vysypat ještě strouhankou) a pečeme při 185 °C dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl