Potrava a myšlení. Dokumentární cyklus BBC

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Vše, co jíme a pijeme, má schopnost ovlivňovat chemické pochody v lidském mozku. Příkladem může být jak alkohol, zvyšující u některých jedinců agresivitu a nerovovou labilitu, nebo na druhé straně čokoláda. Hmota plná kakaového prášku, cukru a jiných příjemných přísad prokazatelně zlepšuje náladu. V mozku totiž způsobuje uvolňování endorfínů – látek působících pozitivně na naši náladu. Příjemné pocity a uvolnění mohou také vyvolávat těstoviny a rýže. Potraviny bohaté na bílkovíny, jako maso a ryby, zase příznivě ovlivňujé koncentraci a vnímavost. Naopak některé výrobky z pšeničné mouky mohou podle výzkumů u některých osob vyvolávat deprese. Rozhodně bychom se nad tím, jaké potraviny konzumujeme, měli zamyslet.

Originální názevExplorations II / Duracell /
Stopáž24 minut
Rok výroby 2003
 ST 4:3
ŽánrDokument