Moris Issa

režisér a scenárista

narozen 16. března 1945

Narozen 1945 v Sýrii. Od roku 1963 žije v Čechách (české státní občanství získal až v roce 1993). Manželka herečka Lenka Termerová, syn Filip Issa - střihač, dcera Marta Issová - herečka.

Byl studentem Elmara Klose, FAMU absolvoval krátkým filmem PuKriLuKri - Putování Krištofa, Kristýny a Lucinky do celého světa. Až na počátku 90. let natočil podle vlastního scénáře první celovečerní film Bizon (1992). V té době začíná též spolupracovat s Českou televizí. Natočil komedii Jak zabít McCarthyho (1994), Dějiny jedné rodiny (1999), pohádky Františka aneb Oˆ zelených svících a Černé Matce Boží (1999), O zámku v podzemí (1999), Paní Mlha (2000). Pro FEBIO natočil dva díly Cestománie - Sýrie: Tisíc a jedna tvář (1999) a Jemen - Zastavený čas (2000). Jeho posledním dokončeným filmem je Den dobrých skutků. Od září 2001 začíná natáčet pohádku Zlatá princezna podle scénáře Petra Janiše (na motivy B. Němcové). Zároveň připravuje divadelní hru pro dvě herečky - svou ženu a dceru.

Výběrová filmografie

  • Bizon (1992)
  • Jak zabít McCarthyho (1994)
  • Dějiny jedné rodiny (1999)
  • Františka aneb O zelených svících a Černé Matce Boží (1999)
  • O zámku v podzemí (1999)
  • Paní Mlha (2000)
  • Sýrie: Tisíc a jedna tvář (1999)
  • Jemen - Zastavený čas(2000)
  • Den dobrých skutků (2000)
  • Zlatá princezna (2001)
  • Tajemný svícen (2003)
  • NADMĚRNÉ MALIČKOSTI - Učitelky s praxí (2006)

Odkazy