iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
1. 10. 2020
16:45 na ČT1

1 2 3 4 5

7 hlasů
58901
zhlédnutí

Všechno, co mám ráda

Hlinná na Litoměřicku — Slavnosti pastvin — Nulový odpad — Pancetta — Focaccia — Chov ovcí — Zpracování vlny — Muzeum v přírodě Zubrnice

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Všechno, co mám ráda

  • 00:00:01 Krásný podzimní den!
  • 00:00:04 Já jsem právě nad Litoměřicemi
    v malebné vesničce Hlinná.
  • 00:00:08 Ach, a ty podzimní výhledy
    jsou prostě nádherné!
  • 00:00:12 Dokonce se mi podařilo nasbírat
    pár hříbků a to je bonus.
  • 00:00:17 Za sebou mám Milešovku a...
    -ZVONÍ ZVONKY.
  • 00:00:21 -A vy jste kdo?
  • 00:00:23 -Já jsem Středohoř,
    vládce Českého středohoří.
  • 00:00:27 -A jo! Takže na hlavě máte
    Milešovku? -Ano.
  • 00:00:31 -Tak to bude dneska zajímavé.
  • 00:00:51 Aha, takže vy tady dnes v Hlinné
    máte Slavnosti pastvin? -Hm.
  • 00:00:56 -To je hezký.
    A děti učíte poznávat,
  • 00:00:59 co žije v lese a jak se mají chovat
    v lese? -Hm.
  • 00:01:03 -A máte i soutěže?
    -Hm.
  • 00:01:06 -Takže si můžu zasoutěžit?
    -Hm.
  • 00:01:08 -No to já se ráda něco přiučím!
    Středohoři, děkuju! Měj se krásně!
  • 00:01:13 Ahoj!
  • 00:02:09 Petře, dobrý den.
    -Dobrý den. Zdravím vás.
  • 00:02:12 -Tak jsem vás konečně našla.
  • 00:02:14 Vy jste spoluorganizátor
    téhle akce,
  • 00:02:16 na které mně se moc líbí.
  • 00:02:18 -Ano. Organizuje to naše
    pracoviště,
  • 00:02:20 Správa Chráněné krajinné oblasti
    České středohoří,
  • 00:02:23 která spadá pod Agenturu ochrany
    přírody a krajiny České republiky.
  • 00:02:26 A jsem moc rád, že dohromady
    s obcí Hlinná, městem Litoměřice
  • 00:02:29 a s celou řadou našich skvělých
    partnerů
  • 00:02:32 můžeme tuhle akci pro lidi
    zorganizovat.
  • 00:02:36 -A proč to vlastně celé děláte?
  • 00:02:39 -Ona je to součást takového
    našeho velkého projektu,
  • 00:02:42 kterýmu zkráceně říkáme
    LIFE České středohoří.
  • 00:02:45 Jeho primárním účelem je péče
  • 00:02:48 o ty nejvýznamnější, nejcennější
    lokality,
  • 00:02:52 tady v tomto případě na Litoměřicku
    a Milešovsku.
  • 00:02:57 Ty lokality jsou cenné i vlastně
    z celoevropského hlediska,
  • 00:02:59 říká se jim evropsky významné
    lokality.
  • 00:03:02 A vlastně takovým tím druhým
    aspektem toho projektu
  • 00:03:05 je právě snaha nějak tu péči,
  • 00:03:09 tu ochranu přírody, představit
    lidem.
  • 00:03:11 -Je to tady příjemné.
  • 00:03:12 Lidi se baví, je tady spousta dětí
    a tak to má být.
  • 00:03:15 -Letos bych řekl, že ta účast
    je vyšší,
  • 00:03:17 než v těch minulých ročnících,
  • 00:03:19 a já doufám, že z té akce se stane
    jakoby už tradiční akce.
  • 00:03:23 -Dobře. Já ráda přijedu.
    -No, přijeďte určitě.
  • 00:03:38 -Rovnou, jó, tady rovnou,
    rovnou, jó, tady rovnou,
  • 00:03:45 prostě tě pic a nehledej mě víc,
    to ti říkám rovnou.
  • 00:03:55 -Tak já si procházím Slavnosti
    pastvin
  • 00:03:57 a objevila jsem tady stánek,
    místo s názvem Nulový odpad.
  • 00:04:04 Honzo, co si pod tím mám
    představit?
  • 00:04:06 -Představte si pod tím to,
  • 00:04:08 že si přestáváme hrát na větrníčky
    z PET lahví,
  • 00:04:12 že už se nemusíme učit
    třídit odpad,
  • 00:04:14 protože to už všichni dávno umíme.
  • 00:04:16 -A prý jsme v tom dobří!
  • 00:04:18 -Prý jsem v tom dokonce nejlepší
    v Evropě, říká se.
  • 00:04:20 Ale zajímavé je, že toho odpadu
    je pořád docela dost, možná až moc.
  • 00:04:25 Takže tahleta dílna je zaměřená
    na to,
  • 00:04:28 aby odpad pokud možno
    vůbec nevznikl.
  • 00:04:31 -Co pro to já teda můžu udělat
    tady u vás?
  • 00:04:32 -Když přivedete dítě,
  • 00:04:34 tak si tady může z nějaké staré
    krabičky, třeba od čaje,
  • 00:04:37 vyrobit krabičku dárkovou
    nebo třeba nějakou šperkovnici,
  • 00:04:40 tím, že si ji nějak vylepší.
  • 00:04:42 Celému tomu konceptu se říká
    upcycling cizím slovem,
  • 00:04:46 je to prostě něco víc,
    než recyklování.
  • 00:04:48 Takže my upcyklujeme, to znamená,
  • 00:04:51 že z toho původního produktu,
    který by byl třeba na vyhození,
  • 00:04:54 vyrobíme něco hodnotnějšího,
    co může dál sloužit.
  • 00:04:57 -Ano, a to my v našem pořadu
    také děláváme
  • 00:04:59 a kolikrát vzniknou moc pěkné věci.
  • 00:05:02 -Tady samozřejmě hodně záleží
    na tom, jak jsou děti šikovné,
  • 00:05:05 podle toho vznikne výrobek,
    který třeba dlouho vydrží
  • 00:05:08 a hezky zdobí pokoj,
    klidně několik let,
  • 00:05:11 ale to nejdůležitější,
    co se tady snažíme sdělit je,
  • 00:05:15 že zamezit vzniku odpadu se dá
    třeba už při nákupu dobrým výběrem.
  • 00:05:20 Vybrat si takové zboží,
    které není zbytečně zabalené,
  • 00:05:24 nebo prostě dát přednost výrobku,
    který je na více použití,
  • 00:05:30 nekupovat věci, které se po jednom
    použití vyhodí.
  • 00:05:34 -Moc vám děkuju, Honzo, za rozhovor
  • 00:05:35 a přeju vám i nám, aby lidé
    víc přemýšleli a bylo méně odpadu.
  • 00:05:44 No, doufám, že jsem tu správně.
    Ty jo, ale pěkně mně vyhládlo!
  • 00:05:52 Ťuk, ťuk! Dobrý den!
    -Dobrý den. Vítám vás.
  • 00:05:57 -Moje kamarádky Martina a Charlotte
  • 00:05:58 mi daly tip na skvělou svačinku
    u vás,
  • 00:06:01 takže já mám pro vás takový návrh.
  • 00:06:03 Vyměním košík hříbků za pršut.
    Co vy na to?
  • 00:06:09 -Takže výměnnej obchod?
  • 00:06:11 -Já jsem si říkala, že byste mi je
    mohl nějak hezky zpracovat.
  • 00:06:13 -To řeknu ženě.
    -Dobře.
  • 00:06:15 -Ta by mohla osmažit pýchavku
    a ze zbytku uděláme bramboračku.
  • 00:06:19 Takže to vlastně odedřeme
    všechno my
  • 00:06:22 a vy se ještě naučíte dělat pršut.
    No to je úžasný! Tak jdeme na to!
  • 00:06:25 -Tak jo, tak jo, tak děkuju.
  • 00:06:28 Hm, pane Chovanečku, to tady
    tak krásně voní!
  • 00:06:30 Já jsem si jenom říkala,
  • 00:06:31 jestli je možný si něco
    tak luxusního a skvělýho
  • 00:06:33 udělat i doma?
    -Jo, určitě, nic na tom není.
  • 00:06:37 To si každej doma může vyrobit
    kdykoli ho to napadne.
  • 00:06:40 Klidně můžu předvést.
  • 00:06:42 Jako na potvoru náhodou tady mám
    kousek syrovýho bůčku,
  • 00:06:46 takže když mi pomůžete, jdem na to.
  • 00:06:50 -Dobře. Super.
    -Tak jdem na to. Tak jo.
  • 00:06:52 Tak důležitý je nakoupit dobrej kus
    vepřovýho masa,
  • 00:06:56 v tomto případě vyrábíme pancettu,
    takže vepřovej bok.
  • 00:07:00 Je potřeba, aby v něm nebyly
    hluboký zářezy,
  • 00:07:03 protože do těch dírek různejch
  • 00:07:04 by se potom mohly chytit
    nějaké bakterie.
  • 00:07:07 Takže pravidelný tvar,
    hezky čisté maso,
  • 00:07:11 narovnáme si ho a je potřeba
    ho správně okořenit.
  • 00:07:14 Důležitý je použít mořskou sůl,
  • 00:07:18 takže já si vezmu mořskou sůl
    hrubou,
  • 00:07:20 která se velmi pomaličku rozpouští,
    proto teda hrubá sůl.
  • 00:07:25 Různé druhy koření, můžeme použít
    česnek, můžeme použít papriku,
  • 00:07:28 ale ten nejklasičtější zásadní
    recept
  • 00:07:30 je použít vždycky bobkový list
    a hrubý pepř.
  • 00:07:35 Všechno si připravíme,
    dáme do hmoždíře, já už to tam mám.
  • 00:07:40 Rozdrtíme, smícháme si to
    a teďka ještě trošku tý soli.
  • 00:07:47 Teďka hatlala patlala,
    teď potřebuju pomoc.
  • 00:07:49 -Jasně.
    -Tak, to je ono.
  • 00:07:52 Ještě tady v tom rohu to je špatně
    promíchaný. ?Pardon.
  • 00:07:57 Teď je to dokonalý.
    -Dobrý.
  • 00:07:59 Připravenou směs koření
    rozprostřeme krásně po masíčku,
  • 00:08:04 klidně i takhle vtlačíme
    i do toho mezižebří.
  • 00:08:08 -To je takové mazleníčko.
  • 00:08:09 -Jo, takovej důvěrnej vztah,
    bych to nazval.
  • 00:08:12 Musíme myslet, že ten bůček
    má i strany. ?Boky.
  • 00:08:17 -Boky... A takhle krásně nasolený
    masíčko
  • 00:08:21 už potom vložíme do nějaké nádoby,
  • 00:08:27 takže to šoupneme do ledničky
    zhruba na 10-14 dní.
  • 00:08:32 A vždycky to v té ledničce
    zhruba po 3 dnech otočíme.
  • 00:08:38 Ono to vyroní šťávu
  • 00:08:40 a v tý šťávě to takhle budeme
    pravidelně obracet
  • 00:08:44 zhruba těch 14 dní,
  • 00:08:46 kdy se ta veškerá sůl a to koření
    vstřebá do masíčka.
  • 00:08:51 Pokud ho bude chtít někdo dělat
    uzený, tak si ho zavěsí do udírny.
  • 00:08:58 Tak si můžeme předpřipravit
    ty úvazky...
  • 00:09:04 Po těch 14 dnech už je možný
  • 00:09:06 si do toho masíčka lehce
    zakrajovat.
  • 00:09:08 Vezmeme a pověsíme ho na hůlku
  • 00:09:12 do nějaké chladné větrané
    místnosti.
  • 00:09:16 Pozor na domácí hmyz!
    Moucha by nám udělala paseku.
  • 00:09:21 Klidně není problém na to
    navlíknout dámskou punčochu,
  • 00:09:25 moucha se tam nedostane,
    není problém si ten výrobek
  • 00:09:28 i třeba takhle srolovat
    a stáhnout ho.
  • 00:09:32 A takhle nám bude viset minimálně
    měsíc v nějaké chladné komoře
  • 00:09:37 nebo v nějaké chladné chodbě,
  • 00:09:39 anebo jestli máme chladnou udírnu,
    tak už to do ní pověsíme.
  • 00:09:44 Nemusíme v ní topit, on tam bude
    jenom proudit ten vzduch,
  • 00:09:47 a občas, třeba každý týden,
    tam na hoďku zatopíme
  • 00:09:53 a studeným kouřem to provoníme.
  • 00:09:55 On ten kouř to zároveň
    vydesinfikuje,
  • 00:09:58 a pak už jenom čekáme.
    Můžeme průběžně odkrajovat.
  • 00:10:02 Je potřeba si také výrobek zvážit,
  • 00:10:05 abych věděl, jaký je úbytek
    hmotnosti.
  • 00:10:08 Ten by měl bejt zhruba
    30-40 procent.
  • 00:10:12 A když dosáhneme této hmotnosti,
    je hotovo a můžeme podávat.
  • 00:10:16 Celá sláva! To dokáže každej.
  • 00:10:18 -To dokáže každej? Jenom to ten
    měsíc vydržet a nesníst to prostě!
  • 00:10:22 -Jo, to je problém, no.
  • 00:10:23 Za náma tady stojí 250 kilo
    Pancetty,
  • 00:10:28 nebo chcete-li slaniny sušené,
    takže teď jsme ve fázi,
  • 00:10:34 kdy je výrobek v polovičce procesu,
    ještě je živý.
  • 00:10:38 Teprve tu vodu ztrácí.
  • 00:10:40 Už je na něm vidět,
    že je zakouřený.
  • 00:10:43 -Jé, a mohla bych teďko ochutnat
    tu pancettu?
  • 00:10:46 -Jasně, jasně, proto jsme
    to dělali!
  • 00:10:49 Tak jo. Zrovna náhodou tady
    mám jednu hotovou.
  • 00:10:54 Takže, je takhle krásná.
    -No to je krása!
  • 00:10:56 -Chrupčičky, na takové
    to domácí žvýkání.
  • 00:10:59 -Mně už se úplně sbíhají sliny.
    Tak můžete mi kousek ukrást?
  • 00:11:03 -Nejlepší stejně ze všeho je,
    když je tam špíček.
  • 00:11:05 To libový sice vypadá krásně,
    ale kde je tuk, tam je chuť.
  • 00:11:11 Takže já ukrojím takhle z tý strany
    právě takový hezký nudličky.
  • 00:11:19 To není jako buřt,
    abysme snědli půl kila najednou,
  • 00:11:21 tohleto se dává téměř pod jazyk
    a vychutnává se.
  • 00:11:27 -Děkuju. Děkuju.
  • 00:11:29 -Stejně si budete chtít přidat,
    tak ještě vzorek do svorek.
  • 00:11:35 -Bože můj! Bože můj!
    -Můj bóže!
  • 00:11:38 -Bože můj!
    -To je krása, co?
  • 00:11:40 -Luxusní!
    -Já jsem šikovnej. Co se dá dělat?
  • 00:11:45 -Já jediné co, tak bych k tomu
    potřebovala
  • 00:11:47 kousíček tak jako chlebíčku nebo...
  • 00:11:49 -Tak to jsem zaskočen,
    protože řezníci už mnoho let
  • 00:11:52 nepoužívají vůbec žádný žemle,
    mouky,
  • 00:11:56 my vyrábíme fakt jenom z masa,
    a tady nic...
  • 00:11:59 Jedině mě napadlo, o kus dál
    naši přátelé
  • 00:12:02 mají takovou soukromou pekárnu
    pro radost,
  • 00:12:05 že byste tam zašli a oni tam
    dneska pečou,
  • 00:12:08 protože jsou Slavnosti pastvin.
  • 00:12:10 Takže tam.
    -Paráda!
  • 00:12:11 -A tam by se z toho mohlo
    rovnou něco i upéct.
  • 00:12:14 -Takže mi tu pancettu věnujete?
  • 00:12:18 -Sám mám málo! Dobře.
    -Mockrát vám děkuju.
  • 00:12:29 -Dobrý den. ?Dobrý den.
    -Dobrý den.
  • 00:12:32 -Vy budete Štěpánka?
    -Těší mě.
  • 00:12:34 -A Terezka. Ahoj. Ahoj. Kristýna.
  • 00:12:36 Prosím vás, dámy, já jsem si
    přinesla
  • 00:12:38 tady takovou libovou záležitost,
    že tady máte focacci výborné.
  • 00:12:44 -Prosím.
    -Vyzkoušíme.
  • 00:12:47 -Takže myslíte, že bychom si mohly
    udělat focacciu s pancettou?
  • 00:12:50 -Určitě. Pec máme roztopenou.
  • 00:12:53 Tak... Tak si to můžete zkusit.
    -Super! Terezko, já ti pomůžu.
  • 00:12:57 -Určitě.
    -Tak jo. Tak jo.
  • 00:13:00 -Tak, můžeš potřít olivovým olejem.
    -Potřu. Takhle?
  • 00:13:07 A tymiánek na to?
    -Rozmarýn!
  • 00:13:10 No vždyť jasně!
    Vždyť je to jasná rozmarýna!
  • 00:13:15 -Tak, a teď můžeme tu pancettu.
  • 00:13:20 -Tady je to tak milé a pěkné.
    To máte jako běžný provoz?
  • 00:13:23 -Ne, ne. My tady máme chalupu
    a ateliér
  • 00:13:26 a tuhle stodůlku jsme přestavěli
    vlastně na takovou malou pekárnu,
  • 00:13:30 kde příležitostně pečem.
  • 00:13:33 -Aha, takže když jedete na chalupu,
    tak si upečete chleba.
  • 00:13:36 -Přesně tak. A ještě dám tady vědět
    kamarádkám a ženám v Hlinné,
  • 00:13:41 ony si zadělají kváskový chléb...
  • 00:13:44 -Doma?
    -Doma. Každá má svůj recept
  • 00:13:46 a v ošatkách si ho přinesou,
    my si roztopíme pec,
  • 00:13:50 uděláme si pizzy, protože na pizzu
    je ta pec hodně roztopená,
  • 00:13:53 a mezitím ty chleby tady v ošatkách
    dokynou a jsou připraveny k pečení.
  • 00:13:58 No a pak tam nasázíme
    těch 12 bochníků chleba,
  • 00:14:02 mezitím všechno proberem,
    než se upeče,
  • 00:14:06 a pak si každá domů odnáší
    svůj bochník.
  • 00:14:09 -Ale to si myslím, že je fakt
    moc hezká tradice!
  • 00:14:11 -Nám se to taky líbí.
  • 00:14:17 -Ó, to už je moje?
    -To už je tvoje.
  • 00:14:19 -To je rychlost!
    -To jde rychle. Pozor, je horká.
  • 00:14:23 -Hmm, to je tak jednoduchý
    a tak dobrý!
  • 00:14:25 Dáš mi recept?
    -Určitě, ráda.
  • 00:14:29 -Dámy, moc vám děkuju.
    Jste úžasné, skvělé,
  • 00:14:31 ať se vám daří a já letím dál.
  • 00:14:33 S touhletou dobrotou mě čeká
    ještě spousta dobrodružství. Ahoj!
  • 00:14:36 -Hezký den. Ahoj. Děkujem.
  • 00:14:44 -Pane Chovanečku, to je tak krásný
    jméno, vy chováte ovce?
  • 00:14:48 -Chováme, chováme.
    I ve jméně to máme.
  • 00:14:52 Chovaneček - chov oveček,
    takže je to pravda.
  • 00:14:55 -A my jsme dnes na Slavnostech
    pastvin. Má to nějakou spojitost?
  • 00:14:59 -Určitě. Ovce nám pomáhají
    starat se tady o tu krajinu,
  • 00:15:03 to znamená, že spásáme 1. a 2. zónu
    chráněný krajinný oblasti.
  • 00:15:08 Ty nepřístupný kopce, který jsou
    teďka tak hezky upravený,
  • 00:15:13 to je zásluha tady našich oveček.
  • 00:15:15 -Ale kromě spásání trávy je asi
    chováte i kvůli něčemu jinému.
  • 00:15:18 -Jehněčí maso je delikatesa,
  • 00:15:22 navoněný maso tymiánem a rozmarýnem
    a upečený v troubě je zážitek,
  • 00:15:26 a zrovna tak vyrábíme jehněčí
    klobásky, jehněčí pršut.
  • 00:15:32 -A mě velice zaujalo
    tady to stříhání ovcí.
  • 00:15:33 Můžete mi k tomu něco říct?
  • 00:15:35 -To je hodně zajímavý.
  • 00:15:37 Johnny, kamarád, kterej nám tady
    už 5 let stříhá
  • 00:15:40 a pochází z Novýho Zélandu,
  • 00:15:42 tak tu ovečku si posadí
    na takovej bod,
  • 00:15:46 který ji vlastně jakoby uklidní,
    a ona se mu pak nehýbe
  • 00:15:51 a Johnny ji potom za 1 a půl minuty
    celou ostříhá.
  • 00:15:55 -To je neuvěřitelné!
    A co pak s tou vlnou?
  • 00:15:57 -V tom je to dneska těžší.
    Dříve se dávaly třeba do peřin.
  • 00:16:01 -Ano, ano, já mám! Já mám!
  • 00:16:03 -A dneska hodně záleží
    na tý kvalitě tý vlny,
  • 00:16:06 to znamená, že takováhle vlna,
    kterou teďka vidíte od těch oveček,
  • 00:16:10 bude spíš do průmyslového
    zpracování.
  • 00:16:12 Dělaj se z ní samozřejmě oděvy,
    ozdoby a tak dál.
  • 00:16:17 -Ale já jsem si všimla, že vy tady
    máte i stanoviště s vlnou.
  • 00:16:19 -Jo, je to tak.
    -Tak já se tam půjdu podívat.
  • 00:16:27 Toč se a vrč, můj kolovrátku,
    však je adventu již nakrátku
  • 00:16:30 a přede dveřmi Štědrý den!
  • 00:16:33 -Dobrý den.
    -Dobrý den.
  • 00:16:34 -Tak já jdu od stříhání oveček
    přímo k vám, ke zpracovávání vlny.
  • 00:16:39 Jak se to dělá?
  • 00:16:41 -Tohleto, co dělám, tomu se říká
    předení, a já spřádám nitku.
  • 00:16:45 K tomu, abych mohla uplést svetr
    nebo ponožky nebo šálu,
  • 00:16:48 potřebuju přízi, to znamená,
  • 00:16:50 že já musím napříst tyhle
    špulky dvě,
  • 00:16:55 a potom vlastně ty dvě nitky
    stáčím dohromady,
  • 00:16:57 tomu se říká skaní,
  • 00:16:59 a vytvářím tu přízi, ze které můžu
    buď plést, anebo můžu tkát.
  • 00:17:04 Předení je taková záležitost
    relaxační pro mě,
  • 00:17:06 pro mě je to koníček,
  • 00:17:08 a pracuje vlastně noha,
    která pohání kolovrátek,
  • 00:17:11 a koordinuje se s pohybem rukou.
  • 00:17:14 Nahoře jedna ruka kolovrátku
    popouští tolik vlny,
  • 00:17:18 tak, jak chci, aby byla silná
    nitka,
  • 00:17:21 a druhá ruka naopak tu vlnu
    jakoby nepustí,
  • 00:17:25 říká tomu kolovrátku:
  • 00:17:26 "Nedám! Nedám ti tolik,
    kolik bys chtěl!",
  • 00:17:29 aby ta nitka byla rovnoměrná
    a správně silná.
  • 00:17:32 -Myslíte si, že bych si to mohla
    zkusit?
  • 00:17:34 Já jsem takové zvědavé děvče...
  • 00:17:36 -Můžete.
    -Takže pravou nohou jedu?
  • 00:17:40 -Záleží na vás. To záleží na vás.
    Já třeba šlapu levou teda.
  • 00:17:45 -Vy šlapete levou? Já bych to
    cítila asi tak, že zkusím pravou.
  • 00:17:52 Teď musím najít ten... počkejte,
    musím najít ten grif.
  • 00:17:55 -Takže, když pracuju s dětmi,
  • 00:17:57 tak většinou nejdříve trénujeme
    pohyb té nohy.
  • 00:18:00 Já jim říkám vždycky: "Musíte mít
    na noze lepidlo.
  • 00:18:03 Ta noha se vám přilepí ke šlapce,
    nemůže se odlepit,
  • 00:18:06 a vy vlastně šlapete
    a chytáte ten rytmus.
  • 00:18:10 Nahoru, dolů, nahoru, dolů."
  • 00:18:12 -Tak, už to mám.
    -Aby se kolečko točilo.
  • 00:18:14 A teď se musíte koncentrovat
    na pohyb rukou.
  • 00:18:17 -Jo, počkejte!
  • 00:18:20 -Tak, a už se vám ta nitka stáčí.
    Panečku, ta má sílu! To bude něco!
  • 00:18:26 -Ah! -A teď se nám to přetrhlo.
    Co budeme dělat?
  • 00:18:30 -Co teď?
  • 00:18:31 -Nic se nestalo. Nitka se normálně
    vytáhne a naváže se dál.
  • 00:18:37 -Mě by ještě zajímalo, jak dostanu
    vlnu z ovečky do tady toho tvaru?
  • 00:18:41 -My ji doma pereme ve studniční
    vodě, to znamená pereme ji týden.
  • 00:18:45 Ráno namočíme, večer vymácháme,
    vodu vyměníme.
  • 00:18:49 Tohle děláme 7 dní,
    po 7. dni použijeme
  • 00:18:51 takový ten běžný prací prostředek
    na praní vlny
  • 00:18:54 a vlastně tu vlnu vypereme
    asi nadvakrát,
  • 00:18:59 potom ji usušíme na sluníčku
    ideálně,
  • 00:19:01 a po tom usušení se musí
    ještě vyčesat,
  • 00:19:04 protože obsahuje spoustu
    dalších nečistot,
  • 00:19:07 takové zbytky sena, slámy.
  • 00:19:08 To tam nechceme, nechceme kousavý
    svetr, a tak používáme česačku.
  • 00:19:12 Pročeše tu vlnu a všechna ta vlákna
    se krásně spojí do 1 směru
  • 00:19:16 a potom se dají takhle hezky
    spřádat na kolovrátku.
  • 00:19:19 -No, vzhledem k tomu,
    že jsem to zase utrhla,
  • 00:19:22 tak myslím, že ze mě přadlenka
    nebude, ale to nevadí.
  • 00:19:26 Každopádně vám mockrát děkuju
    a mějte se hezky.
  • 00:19:33 Mají tady hezky!
    -Kristýnko, nesu vám ty řízečky!
  • 00:19:37 -Jé, vy jste zlatá! Já jsem dneska
    měla masa až až.
  • 00:19:40 -No ale to nejsou z masa, to jsou
    z tý pýchavky, co jste měla!
  • 00:19:43 -Fakt, jo?
    -Určitě.
  • 00:19:45 -No tak paráda. To si ráda dám.
  • 00:19:48 -A co slavnosti? Krásný, ne?
  • 00:19:50 -Krásný. Vyvedly se myslím úplně
    a každýmu se určitě líbily.
  • 00:19:52 -A já jsem nadšená. až mě mrzí,
    že už musím odjet.
  • 00:19:55 Ale jedu ještě do Zubrnice!
  • 00:19:57 -Tak to je výborná volba!
  • 00:20:21 -Já jsem právě v Muzeu v přírodě
    v Zubrnici s panem Jaroslavem.
  • 00:20:25 Dobrý den.
    -Dobrý den.
  • 00:20:27 -Pane Jaroslave, opravdu tohle
    je len?
  • 00:20:30 -Ano, to je len, odsemeněn
    a připraven na rose a usušen tak,
  • 00:20:38 abyste viděli, jak se vyrábí
    na kolovratě nit
  • 00:20:41 a posléze textilní šperk.
  • 00:20:45 -Takže opravdu tady z toho
    bude šperk? -Ano.
  • 00:20:49 -Já jsem na to moc zvědavá.
  • 00:21:08 -Ještě na druhou stranu.
    Musíme se zbavit i vlákna.
  • 00:21:14 Pazdeří, toto, ta sláma.
  • 00:21:25 -KRISTÝNA SE NESMĚLE SMĚJE.
    -Nebojte se! -Já se nebojím.
  • 00:21:29 No, to už vypadá trošku
    jako vlákno.
  • 00:21:31 -Ano.
    -A co se s tím teď bude dělat?
  • 00:21:33 -Lámali jsme, budeme česat.
    Tady máme hřeben.
  • 00:21:46 Na druhou stranu.
  • 00:21:52 Pazdeří téměř opadlo.
    Toto se nevyhazovalo,
  • 00:21:57 potom se z toho předly provazy
    nebo příze na pytle na slamníky.
  • 00:22:04 Půjdeme vedle...
  • 00:22:06 -Jé, a mohla bych to teda
    zkusit já?
  • 00:22:08 -Můžete. Můžete. Je to jemnější
    ten hřeben, pozor na hřebeny!
  • 00:22:12 -A teď teda takhle?
    -Ano.
  • 00:22:14 -A projedu, jo?
    -Nebojte se.
  • 00:22:16 -Trošku se bojím.
    -Pozor hlavně na prsty.
  • 00:22:21 -Jé, a už to cítím,
    jak je to heboučké.
  • 00:22:27 -A teď si vyměníme hřeben.
    -Hm.
  • 00:22:32 -Většinou dámy, že jo, nebo
    děvčata, se učily na tom hrubým,
  • 00:22:36 protože tohle vlastně bylo
    na nejjemnější plátno potom,
  • 00:22:41 na oděvy, na košile, na spodní
    prádlo.
  • 00:22:44 -Tak co myslíte?
    -A máme připraven len
  • 00:22:47 a můžeme nadívat do kužele
    ke kolovratu,
  • 00:22:51 takže můžeme jít dolů.
  • 00:22:59 -Ale to je taková uklidňující
    činnost, že?
  • 00:23:02 -Ano, dokonce by člověk
    u toho usnul někdy.
  • 00:23:07 -Já se tady dívám na ty vaše
    paličky. To je vaše sbírka?
  • 00:23:11 -Toto je sbírka ze světa,
    z Anglie, z Čech, z Belgie,
  • 00:23:19 vidíte, mám tu cedulky.
  • 00:23:20 Tohle je z Ruska, tohle je z kosti
    z krávy
  • 00:23:24 a tohleto je z fuchsie, jo?
    U nás jsou vzácný.
  • 00:23:30 -A to jsou náramky?
  • 00:23:32 -Ano. Pro ty náramky používám
    materiál,
  • 00:23:35 kterej jsem tady demonstroval.
  • 00:23:39 -To je krásný! Mně se líbí ještě
    tenhleten s perličkama.
  • 00:23:45 -Sluší mi?
    -To je k očím.
  • 00:23:47 -No, ano, ano. Tak myslíte si,
    že by bylo možné,
  • 00:23:50 že bychom si zkusili společně
    se mnou
  • 00:23:52 vyrobit nějaký takový náramek?
  • 00:23:56 -Tady vedle se podíváme
    na paličkování.
  • 00:24:00 -To je pro mě neuvěřitelně
    titěrná práce.
  • 00:24:02 Jak se v tom vyznáte?
    -Ono to není tak složité.
  • 00:24:05 Když se podívám, pořád sleduju
    tady dopředu tu osnovu a útek.
  • 00:24:12 Vidíte, mám 2 útky, ten stříbrný
    a tenhle režný, co jsme si upředli.
  • 00:24:18 Prohodím ty kraje růžovým
    hedvábíčkem, vidíte,
  • 00:24:24 a tady fixuju tu otáčku
    pomocí špendlíku,
  • 00:24:29 skroutím a jedu zase zpátky.
    Takhle pořád stejně, jo?
  • 00:24:36 -Mám ho! A je čas se rozloučit.
  • 00:24:40 Dneska jsem zažila všechno,
    co mám ráda.
  • 00:24:43 Recepty, které jsem posbírala,
  • 00:24:45 budete mít na stránkách
    našeho pořadu,
  • 00:24:47 a my se na vás budeme těšit
    příští týden. Mějte se fajn!
  • 00:24:54 Jako vždy i dnes máme pro vás
    soutěž.
  • 00:24:58 Když správně zodpovíte
    soutěžní otázku,
  • 00:25:00 můžete získat wellness víkend
  • 00:25:02 v malém rodinném hotelu SwissHouse
    v Mariánských Lázních.
  • 00:25:25 Cenu do soutěže věnovala společnost
  • 00:25:27 Boutique Hotel SwissHouse
    Mariánské Lázně.
  • 00:25:32 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2020