iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 12. 2004
20:00 na ČT2

1 2 3 4 5

159 hlasů
40774
zhlédnutí

Dobrou chuť

S každým soustem proměňujeme sebe i svět

28 min | další Dokumenty »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrou chuť

  • 00:00:14 1. vládní a reprezentativní
    oběd letošního roku
  • 00:00:16 vykonal prezident Klaus
    s premiérem Špidlou.
  • 00:00:19 Měli jelena.
    Tato informace mě zaujala.
  • 00:00:23 Chtěl jsem se zeptat,
    kdo na Hradě rozhoduje o tom,
  • 00:00:26 co se bude jíst, kolik bude chodů,
    jaký bude zasedací pořádek,
  • 00:00:30 eventuálně - co se stane,
    pokud se jídlo celé nesní.
  • 00:00:34 Co udělají se zbytky?
  • 00:00:36 Požádal jsem
    tiskové oddělení Hradu
  • 00:00:38 o možnost získat odpovědi
    na tyto otázky.
  • 00:00:41 Odpověď byla záporná.
  • 00:00:43 Prezident je zaneprázdněný,
    nikdo se s námi bavit nechce.
  • 00:00:46 Podobně jsem dopadl na Vládě,
    podobně v Parlamentu.
  • 00:00:50 Začal jsem mít pocit,
    že jídlo je tajné jako Temelín.
  • 00:00:54 Případně,
    že naši nejvyšší činitelé
  • 00:00:56 možná ani nejí,
    dokonce by někoho napadlo -
  • 00:00:59 zda jsou to lidé?
  • 00:01:02 Nejdříve společný oběd
    a potom jsme se
  • 00:01:05 rozdělili na dvě poloviny
    a hovořili.
  • 00:01:10 Takže státního oběda
    se musíme vzdát
  • 00:01:12 a souvislosti jídla
    budeme hledat někde jinde.
  • 00:01:46 Jak jíte a s kým?
  • 00:01:51 Když jsme pohromadě,
    tak jím s manželkou.
  • 00:01:53 Když jsou tam děti,
    tak s dětmi.
  • 00:01:55 Když jsem sám,
    tak jím sám.
  • 00:01:57 Po pravdě řečeno - ne sám.
    S fenkou, kterou mám.
  • 00:02:03 Ne, že by jedla
    z mého talíře,
  • 00:02:05 ale nasypu jí,
    aby se necítila ošizená.
  • 00:02:08 -A máte zasedací pořádek?
    -To ano.
  • 00:02:12 Zjistil jsem, že postupem času
    se ten zasedací pořádek
  • 00:02:16 nějak spontánně upravil.
  • 00:02:23 Na dece je to pokaždé jinak,
    ale když jíme v domě,
  • 00:02:24 tak každý máme své místo.
  • 00:02:28 I když jsou tady návštěvy,
    tak ta místa celkem dodržujeme.
  • 00:02:33 Jíme na etapy, protože sem
    bychom se všichni nevešli.
  • 00:02:36 Když se sejdeme, je nás asi 15,
    tak jíme postupně.
  • 00:02:40 Nejdřív musíme nakrmit děti,
    nemocné, hladové, manžele
  • 00:02:45 a pak přijde řada na nás.
    Bohužel.
  • 00:02:51 A proto u nás
    chlapi tak dobře vypadají.
  • 00:02:57 "Děkujem ti, sluníčko,
    žes uzrálo, zrníčko.
  • 00:03:01 Děkujem ti, země milá,
    žes to zrnko v sobě skryla."
  • 00:03:06 Jupííí!
    Dobrou chuť.
  • 00:03:13 Taková ta radostná chudoba
    bude přicházet spíše.
  • 00:03:17 Lidé třeba
    odejdou na venkov,
  • 00:03:20 kde mají tu svoji stříšku
    nad hlavou,
  • 00:03:27 mají 2-3 ha,
    které znamenají jen z ruky do huby,
  • 00:03:29 ale je to pro ně
    nějaká existenční jistota.
  • 00:03:33 Kdežto městský člověk bez půdy
    je pořád daleko víc
  • 00:03:37 vystavený té existenční nejistotě,
    a tudíž to hromadění zásob
  • 00:03:43 má v sobě i tento rozměr.
  • 00:03:51 Takže ve městě výzva:
    "buďte jako ptactvo nebeské"
  • 00:03:53 se provozuje hůře.
  • 00:03:56 No, provozuje se to hůře.
  • 00:03:59 Ve městě to dnes provozují naplno
    pouze bezdomovci.
  • 00:04:04 Vy jste městský člověk?
  • 00:04:07 Já jsem se narodil
    na periférii velkoměsta,
  • 00:04:11 v Ústí nad Labem,
    a studoval jsem zemědělství.
  • 00:04:15 Já jsem venkovan a zemědělec
    volbou.
  • 00:04:24 Máte nějaký stesk
    po zahrádce?
  • 00:04:27 To ne.
    Já mám zahrádku doma.
  • 00:04:31 Mám zahrádku celou republiku.
  • 00:04:37 Jmenuji se Zuzana Gregorová.
  • 00:04:40 Tohle je můj syn Matyáš,
    je mu dva a půl roku.
  • 00:04:44 Bydlíme v jižních Čechách,
    v malé vesničce
  • 00:04:48 nedaleko Kardašovy Řečice.
    Žijeme tady asi 4 roky.
  • 00:04:58 Dneska k nám přijely kamarádky
    Lucie s Věrkou.
  • 00:05:03 Pomohou mi, abychom měly víc času
    na povídání a společné sdílení se.
  • 00:05:09 Co nám bude přiděleno
    za úkol?
  • 00:05:13 My jsme se domluvily na sušenkách.
    Tak uděláme sušenky.
  • 00:05:16 Já upražím vločky.
  • 00:05:25 Teď jsme v Polici
    u Olomouce.
  • 00:05:30 Není to můj dům,
    je to dům mé dcery,
  • 00:05:33 protože my máme kuchyňku malou,
    tam by to dost těžko šlo.
  • 00:05:38 Rozhodli jsme se,
    že to uděláme tady.
  • 00:05:41 Je to výjimečné
    jenom pro natáčení?
  • 00:05:43 Není to vůbec výjimečné.
    My se tak scházíme často.
  • 00:05:47 -Dceru máte jednu?
    -Máme 3 dcery.
  • 00:05:58 Pro co jste se rozhodli
    dnes?
  • 00:06:00 Dnes uděláme fazolovou polévku,
    je to polévka mého manžela.
  • 00:06:04 Ten ji vaří.
    On velice dobře vaří.
  • 00:06:06 My se tak střídáme.
  • 00:06:09 Nejstarší dcera měla 3 roky
    a byl s ní dlouho doma.
  • 00:06:12 Nechal jsi ji doma ze školky
    a nic jiného mu nezbývalo,
  • 00:06:15 než jí něco uvařit.
  • 00:06:19 Začal jsem tak různě.
    Ano, někdy z nouze.
  • 00:06:22 Někdy se to nedalo,
    tak se to vylepšovalo
  • 00:06:24 a teď pomalu
    každou sobotu a neděli
  • 00:06:28 si dělá žena svoje
    a já kraluji v kuchyni.
  • 00:06:41 Existuje výzkum, který říká,
    že běžně v konvenčních potravinách
  • 00:06:44 člověk konzumuje
    až 2-3 kg chemických látek -
  • 00:06:50 barviva, různá dochucovadla,
    rezidua hnojiv a tak podobně.
  • 00:06:56 Myslím si, že to je
    obrovská suma chemie,
  • 00:06:59 kterou do těla dostat
    nemusíme.
  • 00:07:02 Akorát nám zatěžuje játra,
    ledviny a všechny orgány.
  • 00:07:08 Jak se zdůrazňuje -
    vařit zdravě.
  • 00:07:11 Za totality vůbec.
    Co bylo, to se kupovalo.
  • 00:07:16 Třeba po revoluci
    jsem se dozvěděla,
  • 00:07:18 že vnitřnosti jsou takřka
    nepoživatelné a my jsme je jedli.
  • 00:07:22 Hovězí maso, vepřové maso
    velice málo.
  • 00:07:25 Teď kupujeme
    jedině kuřecí maso.
  • 00:07:28 Hodně zeleniny...
  • 00:07:31 Hovězí maso máme rádi.
  • 00:07:34 Se zetěm, který má nejmladší
    dcerou, si někdy uděláme steak.
  • 00:07:37 On má hrozně rád steak.
  • 00:07:46 Trpět bolestma hlavy, zad,
    břicha, nohou a všeho možnýho -
  • 00:07:53 lidé si zvykli,
    že to je normální.
  • 00:07:59 Ale když člověk pozná,
    že to normální není
  • 00:08:01 a ten život za to stojí,
    že každý den,
  • 00:08:05 který nemusí trávit po doktorech
    a není normální brát vitamíny.
  • 00:08:12 To potřebujeme jenom kvůli tomu,
    že nejíme dobře
  • 00:08:16 a jíme škodlivé potraviny,
    které nám ty potraviny berou.
  • 00:08:20 Ale naše tělo je připraveno,
    aby v našem klimatickém pásmu
  • 00:08:24 zdravě žilo hodně let.
    Ale my ho drancujeme a tejráme.
  • 00:08:31 V zimě pijeme pomerančové šťávy
    a myslíme si,
  • 00:08:34 že nám to dodává vitamíny, ale
    přitom to jenom oslabuje imunitu.
  • 00:08:48 Já mám problém teď.
    V životě jsem problém neměla.
  • 00:08:51 -Jste silnější než jste bývala?
    -Mám navrch 10 kilo.
  • 00:08:55 -A čím to je?
    -Určitě věkem.
  • 00:09:02 Ale musím se přiznat -
    občas hřeším.
  • 00:09:05 To je hezké. Jste upřímná.
    A co to jsou ty hříchy?
  • 00:09:09 To jsou večerní chutě.
  • 00:09:14 Platí to zejména u chlapů.
  • 00:09:16 Oni nemají zájem
    se tom bavit o zdravé výživě.
  • 00:09:20 My řekneme: "Pánové, ale to můžete
    mít i biomaso nebo biobůček."
  • 00:09:23 "Cože? Fakt?"
  • 00:09:25 A jakoby se taková ta clona
    rozbourala a začnou se bavit.
  • 00:09:28 Je to ta cesta,
    kdy jim máme říct:
  • 00:09:31 "To ale neznamená, abyste jedli
    biomaso od rána do večera,
  • 00:09:33 protože budete mít "bioinfarkt".
    Nádherný případ je za všechno -
  • 00:09:38 dělali jsme raut
    s biopotravinama
  • 00:09:40 pro ministerstvo životního
    prostředí.
  • 00:09:43 Tam chtěli,
    aby tam bylo hodně biomasa.
  • 00:09:45 Stál tam pán, zakroutil hlavou -
    viděl maso, viděl bio,
  • 00:09:49 kouká na to a říká:
  • 00:09:52 "To je pšeničné, vegetariánské?
    Co je to?"
  • 00:09:57 Byly tam i rosbífy téměř
    i s krví - maso se vším všudy.
  • 00:10:03 Můj muž mu vysvětlil,
    co to znamená biomaso.
  • 00:10:07 Tak na to koukal,
    vrtěl hlavou a říkal:
  • 00:10:09 "No, hezká myšlenka,
    ale já si radši doma dám
  • 00:10:12 nějaký to pořádný maso."
  • 00:10:25 Manžel chodí
    ve 3 hodiny ráno do práce,
  • 00:10:30 vstává ve 2:45,
    jezdí autobusem u DP.
  • 00:10:37 -V kolik chodí spát?
    -Tak kolem deváté.
  • 00:10:40 Takže on musí mít ráno
    snídani na vidličku.
  • 00:10:44 Svačinu má lehčí, ale když přijde,
    tak zase musí mít něco vydatného.
  • 00:10:49 Talířek dám do mikrovlnky
    a je to ohřáté hned.
  • 00:10:57 Někdy se z časových důvodů
    navaří na 2-3 dny dopředu
  • 00:11:00 a potom člověk ocení
    vynález mikrovlnné trouby.
  • 00:11:05 Dá se to do ledničky...
  • 00:11:08 Takže ji používáte.
  • 00:11:11 A takové ty úvahy,
    že po ekologické stránce
  • 00:11:13 má své problémy...
    Jak se k tomu stavíte?
  • 00:11:20 Po ekologické stránce
    vidím problémy na všech stranách.
  • 00:11:24 Z ekologického hlediska
    vidím daleko důležitější věci
  • 00:11:27 než zrovna mikrovlnku.
  • 00:11:31 Například?
  • 00:11:34 Sám jsem řidič pomalu 50 let,
    ale třeba automobilismus.
  • 00:11:55 -Tady je soukromá sámoška...
    -Po revoluci se to tady zlepšilo.
  • 00:12:00 Vy nakupujete v samoobskuze
    nebo někam jezdíte?
  • 00:12:03 Jezdíme většinou do supermarketu
    na větší nákupy.
  • 00:12:06 -Jak často ten nákup děláte?
    -Každý týden.
  • 00:12:15 Jak vidíte fenomén
    hypermarketů?
  • 00:12:22 Do pražských hypermarketů
    opravdu moc nechodím.
  • 00:12:27 Ale raději nakupuji
    ve větším obchodě.
  • 00:12:30 A to z naprosto jednoduchého
    důvodu - je to tam levnější.
  • 00:12:37 Člověk má tendence
    nakupovat tam potraviny
  • 00:12:41 a nakupuje tam
    větší množství potravin.
  • 00:12:44 Sice ušetří na konkrétní položce,
    ale nakoupí víc.
  • 00:12:48 Takže se to vlastně
    vynuluje.
  • 00:12:53 Síla nadnárodních koncernů,
    ať už potravinářských
  • 00:12:55 nebo chemických
    je obrovská.
  • 00:12:57 A v žádném případě s nimi
    nechceme ani nemůžeme bojovat.
  • 00:13:01 Ale hrajeme na selský rozum lidí
    a na jejich vnitřní cit
  • 00:13:05 a na jejich vztah
    k přírodě.
  • 00:13:13 Hypermarketům se přece jenom
    něco povedlo.
  • 00:13:17 Situace byla podobná
    v Rakousku.
  • 00:13:20 Součástí stavebního povolení
    pro hypermarkety je nařízení,
  • 00:13:24 že musí prodávat 5% produkce
    z místních regionálních zdrojů.
  • 00:13:32 Když už jim to bylo uděleno,
    tak to vzali obchodně
  • 00:13:36 a výsledek je,
    že prodávají zhruba 15%.
  • 00:13:42 Což je pro nás docela dobré,
    protože to může být
  • 00:13:46 téměř celá produkce
    ekologického zemědělství.
  • 00:13:52 Aby se změnila masová produkce
    v těchto věcech,
  • 00:13:57 bude potřeba dlouhodobější osvěty
    a výchovného působení na lidi,
  • 00:14:04 aby to nechtěli.
  • 00:14:10 Jak se jako odborník
    díváte na reklamu
  • 00:14:12 ve spojení s jídlem?
  • 00:14:17 Faktem je,
    že zejména dětská populace
  • 00:14:20 je náchylná na přijímání reklam,
    na módní trendy
  • 00:14:23 a s tím souvisí konzumace
    sladkého a tučného.
  • 00:14:28 To jsou všechno reklamy
    na vysoce kalorické
  • 00:14:31 a velmi nezdravé potraviny,
    nebo spíše pochutiny.
  • 00:14:42 Reklama hraje
    dost významnou roli.
  • 00:14:47 Ne rozhodující, ale významnou,
  • 00:14:50 v jediné potravinové komoditě -
    nealkoholické nápoje.
  • 00:14:54 Tam to přispívá k jejich
    stále se zvyšující konzumaci.
  • 00:14:58 Souvisí to pravděpodobně
    i s něčím jiným.
  • 00:15:02 S jakousi módou,
    která se nazývá pitný režim.
  • 00:15:13 Nechci ho devalvovat,
    pravděpodobně to určitý
  • 00:15:17 zdravotní význam má,
    i když si nepamatuji,
  • 00:15:21 že bychom v dětství museli
    dodržovat nějaký zdravotní režim
  • 00:15:26 a dehydrovaný
    jsem si nepřipadal nikdy.
  • 00:15:31 Ale nejsem si jist,
    jestli v tom ještě není
  • 00:15:34 nějaký jiný motiv.
  • 00:15:38 Firmy, které ty vody vyrábějí,
    tak mají velký zájem na tom,
  • 00:15:44 aby jejich spotřeba
    rostla.
  • 00:15:47 Takže já si nejsem jist,
    jestli tam taky nehraje roli toto.
  • 00:15:51 Z hlediska módy
    to do celé té hry zapadá.
  • 00:15:54 Co si myslíte
    o vegetariánství?
  • 00:16:01 Možná k něčemu to je,
    ale člověk by k tomu
  • 00:16:04 snad musel být vedený
    odmalička.
  • 00:16:08 Také se říká:
    "Od všeho trošku."
  • 00:16:14 Prasátko je prasátko.
  • 00:16:19 Jaký je váš vztah
    k vegetariánství?
  • 00:16:23 Tolerantní.
  • 00:16:25 Je to jeden
    ze způsobů vybočení.
  • 00:16:29 Lidé jsou neradi konvenční,
    neradi stojí v jednom houfu a pod.,
  • 00:16:42 kteří se chtějí odlišit,
    a to je v přiměřené míře
  • 00:16:47 výraz svébytné osobností -
    tak těch možností,
  • 00:16:53 jak z toho vybočit, je dost.
    A toto je jedna z možností.
  • 00:16:57 Někoho to může uspokojovat,
    a já si myslím,
  • 00:17:01 že to je jenom náhražka.
  • 00:17:04 Protože jiný svět,
    než ve kterém žijeme, není.
  • 00:17:09 Jakou mají ty zuby barvu?
    Červenou.
  • 00:17:12 A víš,
    proč mají červenou barvu?
  • 00:17:14 Protože maminka
    si asi kousla do masa.
  • 00:17:20 Vy jste vegetariáni?
  • 00:17:22 No, v současné době
    nejsme striktní vegetariáni.
  • 00:17:26 Maso nevařím,
    ale když jsme na návštěvě
  • 00:17:28 u manželových rodičů -
    manželův tatínek je rybář,
  • 00:17:32 tak nějaká ryba, nebo kuře.
  • 00:17:36 I ze společenských důvodů,
    že neodmítneme,
  • 00:17:39 když je něco na návštěvě.
  • 00:17:45 Maso se doporučuje
    zejména kvůli železu a bílkovinám.
  • 00:17:48 Myslím si,
    že obojí se dá luštěninami
  • 00:17:50 a vhodnou kombinací potravin,
    obilninama se to dá
  • 00:17:54 výborně nahradit.
    Není nezbytné.
  • 00:17:57 Ale přesto vím,
    že to je názor,
  • 00:18:00 který je pro spoustu lidí
    nepřijatelný.
  • 00:18:04 Vegetariánství může být
    velmi zdravé, ale nemusí.
  • 00:18:06 Záleží na konkrétním přístupu
    toho člověka.
  • 00:18:10 Jestliže někdo má
    dobré znalosti o výživě
  • 00:18:13 a o správném složení
    potravin -může si sestavit
  • 00:18:17 naprosto skvělý
    vegetariánský jídelníček.
  • 00:18:20 Ale jestliže to někdo
    bere jenom jako módní záležitost,
  • 00:18:23 tak asi pravděpodobně
    bude mít jeho zdravotní stav
  • 00:18:26 tendenci se zhoršovat.
  • 00:18:31 Pokud jde o veganství,
    tak tam je to větší problém.
  • 00:18:34 Obecně platí, že čím více potravin
    se snažíme z jídelníčku vyloučit,
  • 00:18:37 tak tím je složitější
    pokrýt doporučenou denní dávku
  • 00:18:40 bílkovin, minerálních látek,
    vláknin, vitamínů a tak dále.
  • 00:18:45 U dětí je veganství
    velice problematické.
  • 00:18:49 Tam bych ho
    vůbec nedoporučovala.
  • 00:18:56 Vařím všechna jídla
    čerstvá.
  • 00:18:58 Nemáme lednici,
    tak je nemáme kde uskladnit.
  • 00:19:03 Vidím úspory energetické,
    ale ovlivňuje to
  • 00:19:07 zpětně i jídelníček.
  • 00:19:10 Když člověk lednici má,
    tak rychle podlehne tomu
  • 00:19:14 koupit si něco do lednice.
    Mám to ověřené u svých přátel.
  • 00:19:20 Určitě na začátku
    byla ta idea minima spotřebičů.
  • 00:19:27 Co to stojí se nebere přes peníze,
    ale přes energetické nároky.
  • 00:19:32 Když do toho započítáte
    bezcennost půdy,
  • 00:19:36 ve 3. světě lacinou
    pracovní sílu a podobně,
  • 00:19:41 tak vám vyjde ekonomicky
    výhodné to dovézt.
  • 00:19:45 Ale když uděláte
    energetickou bilanci,
  • 00:19:48 která jediná platí
    na planetě Zemi,
  • 00:19:51 tak si uvědomíte,
    že se dopouštíte hrozných věcí.
  • 00:19:56 Je to šíleně drahý a musí se to
    v ekosystému Země
  • 00:20:00 a jejích zdrojích projevit.
  • 00:20:19 Můžu se zeptat,
    jak jste na tom s penězi?
  • 00:20:21 Není to tajné?
  • 00:20:24 Tajné to není. Máme příjem
    na úrovni životního minima.
  • 00:20:28 Je to složité se naučit vařit
    z těchto potravin?
  • 00:20:32 Myslím si,
    že to není složité.
  • 00:20:34 Ze začátku to chce
    hodně přemýšlení,
  • 00:20:37 aby ta strava byla pestrá,
    aby tam byly složky,
  • 00:20:40 které je potřeba dodržovat.
  • 00:20:44 Je potřeba, aby se člověk naučil
    používat obilí a luštěniny jinak,
  • 00:20:49 než je člověk zvyklý.
  • 00:21:07 Mockrát se nám stalo,
    že přišli lidi do obchodu
  • 00:21:10 a říkali:
    "Ale vždyť je to tady normální!
  • 00:21:12 Tady je to hezký.
    My jsme si mysleli,
  • 00:21:15 že to bude ušmudlaný,
    hrozně extrémistické..."
  • 00:21:20 A mají pocit,
    že se s tím mohou ztotožnit
  • 00:21:22 i přesto, že jsou to
    lidi z města, že jsou moderní,
  • 00:21:25 mají moderní domácnosti.
  • 00:21:28 Jsou to ženský,
    který se šmrncovně oblíkají.
  • 00:21:31 Vždy se jim to spojovalo
    s ekologickým hnutím,
  • 00:21:35 které pro ně bylo
    něco hodně vzdáleného.
  • 00:21:49 Je asi vhodné, pakliže člověk
    není na pokraji chudoby,
  • 00:21:52 si občas dopřát nějakou tu
    dražší, luxusnější surovinu,
  • 00:21:56 jenom aby zažil tu chuť,
    aby vnímal jiné jídlo,
  • 00:22:00 které se třeba jí v oblastech,
    kde je ta surovina
  • 00:22:03 naprosto běžná a levná.
  • 00:22:10 Ale je dobré takovouto
    luxusnější potravinu
  • 00:22:12 vystřídat i obyčejným -
    třeba ovesnou kaší, která může být
  • 00:22:16 uvařena tak, že je z kulinářského
    hlediska vynikající.
  • 00:22:23 -Už jsme v tom kapitalismu.
    -Ano.
  • 00:22:38 Řada lékařů říká, že náš imunitní
    systém je mino jiné narušen tím,
  • 00:22:43 že jíme potraviny bůhví odkud,
    ale ne z toho místa, kde žijeme.
  • 00:22:48 Víme, že celá řada odrůd
    je vázána vitalitou, když roste,
  • 00:22:54 přímo na ty klimatické
    a půdní podmínky v místech,
  • 00:22:57 kde odrůda zdomácněla.
  • 00:23:01 Já musím říct,
    že pořádné banány jsem jedl
  • 00:23:04 až letos,
    když jsem byl v Egyptě.
  • 00:23:07 Tam jsem pochopil,
    co je to pravý banán.
  • 00:23:09 Já, když jsem do toho banánu kousl,
    tak jsem si myslel,
  • 00:23:12 že jsem kousl do něčeho,
    co je parfémované, navoněné.
  • 00:23:16 Tak jsem se musel ujistit,
    že to tak není.
  • 00:23:23 Lidé naráží na to, že buď mají
    informace a nevědí co s tím,
  • 00:23:26 nebo si koupí obilninu
    a za chvilku ji vyhodí
  • 00:23:29 plesnivou nebo plnou červů.
    Nevědí jak ji uvařit.
  • 00:23:33 My jsme vytvořili komplex,
    který spojuje
  • 00:23:36 teoretické informace,
    proto tady máme informační centrum.
  • 00:23:41 Máme tam stálou službu,
    kde kolegyně poradí
  • 00:23:43 co a jak v praktičtějším stylu,
    který by měl být ekologický.
  • 00:23:49 Takže nejenom o jídle,
    ale i o tom,
  • 00:23:51 jak třídit odpad,
    jak ekologicky vyprat prádlo.
  • 00:23:54 A tady v restauraci může
    člověk vidět, jak to vypadá.
  • 00:23:57 Může vidět, že biostrava
    není jen hrouda zrní,
  • 00:24:01 které se nedá jíst,
    ale je to nádherný jídlo.
  • 00:24:05 Je to vysoká gastronomie,
    která velmi chutná.
  • 00:24:35 Za můj relativně dlouhý život
    už jsem se setkal s tím,
  • 00:24:38 že takřka každá potravina
    v nějaké době byla nezdravá.
  • 00:24:42 Jestli ne vůbec každá.
  • 00:24:45 Takže kdybych to bral vážně,
    tak už bych tady s vámi nehovořil,
  • 00:24:48 už bych dávno umřel hlady.
  • 00:25:03 -Vaříte ráda?
    -Moc ráda.
  • 00:25:05 -Opravdu?
    -No. Fakt.
  • 00:25:08 A když se říká, že je žena
    tak přivázaná k vaření,
  • 00:25:10 že je to až forma
    nějakého otroctví.
  • 00:25:13 -To vy necítíte?
    -To necítím.
  • 00:25:16 Naopak cítím to,
    že mám na vaření minimum času.
  • 00:25:19 Dodělávám školu, tak tomu
    nedávám tolik, kolik bych ráda.
  • 00:25:23 Záleží na tom, jak je v té rodině
    ta práce rozdělena,
  • 00:25:27 jak se toho
    účastní ten muž.
  • 00:25:39 Dáš si to se mnou?
    Dáme si to společně.
  • 00:25:54 Většina lidí přijde
    a řekne:
  • 00:25:57 "Takovou značku "bio" si může dát
    na svůj produkt každý.
  • 00:26:00 Vždyť skoro všechny jogurty
    jsou dneska přírodní."
  • 00:26:03 A tak podobně.
    Je důležité vědět, že to tak není.
  • 00:26:06 Existuje zákon
    o ekologickém zemědělství,
  • 00:26:09 který přesně říká, který produkt
    může být bio a co to znamená.
  • 00:26:13 Ten zákon přesně definuje -
    co se může a co nesmí použít
  • 00:26:17 v rámci pěstování
    zeleniny, obilnin,
  • 00:26:20 jaké praktiky se smí používat
    při chovu zvířat.
  • 00:26:25 Takový produkt musí být
    zaregistrován
  • 00:26:28 a pravidelně kontrolována
    jeho výroba.
  • 00:26:30 Pouze takovýto produkt,
    který je zkontrolován,
  • 00:26:34 může potom nést
    tu značku "bio".
  • 00:26:40 Zkusím ještě
    takovou provokaci.
  • 00:26:43 Myslíte si, že byste poznala
    zeleninu ne "bio"?
  • 00:26:47 Která se prodává
    v hypermarketu?
  • 00:26:50 Myslím, že při některém
    druhu zeleniny
  • 00:26:52 se můžeme přistihnout při tom,
    že to člověk nepozná.
  • 00:26:55 Třeba některé zeleniny.
  • 00:26:57 Například je taková zkušenost
    u mrkve, kde je to hodně poznat.
  • 00:27:01 V sladkosti
    a chuťové vyváženosti.
  • 00:27:04 Ale to se neodvažuji.
  • 00:27:06 Myslím si, že se může stát,
    že to člověk vůbec nepozná.
  • 00:27:10 Když je člověk schopný
    si na zahrádce vypěstovat
  • 00:27:13 spoustu zeleniny, tak potom
    má přirozenou potřebu se dovídat
  • 00:27:16 jakým způsobem to jíst
    a víc o tom přemýšlí.
  • 00:27:20 V jednu chvíli
    pro mne byla hodně důležitá
  • 00:27:22 příroda a ekologické zemědělství,
    ale nijak se to nevylučovalo.
  • 00:27:26 Spíš se to postupně připojovalo
    a teď tu zkrátka žijeme
  • 00:27:29 a už o tom zas až tolik
    nepřemýšlím.
  • 00:27:32 Stavíte si trošku
    jak ty jiřičky to hnízdo.
  • 00:27:34 No. Taky.
  • 00:27:41 Skryté titulky
    Alena Fenclová

Související