38 minut

22. července 2013

Obsah dílu

Milionové majetky sousedů od Myšáka — Nevýhodné smlouvy VZP ohrozily důchodce v domovech — Hasiči z Kopytova sobě – a dluhy rostou

Části dílu

01:10
Milionové majetky sousedů od Myšáka
    Pražský dům u Myšáka a jeho obyvatele už jsme vám představili v minulé reportáži. Na jedné adrese se tu sešli lobbista Roman Janoušek a někdejší náměstek vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek. Jeho zastupitelství přitom mělo v minulosti Janouškovy kauzy na starosti. Aby toho nebylo málo, u Grygárka v podnájmu bydlí další vlivná osoba z okruhu bývalého pražského primátora Pavla Béma – někdejší šéf investic na magistrátu Jiří Toman. O všech třech se mluví v souvislosti s rozsáhlou akcí policie, která vedla k zatčení (a mezitím už i propuštění) několika politiků a vysokých vládních úředníků. Libor Grygárek i Jiří Toman disponují slušným majetkem a v následující reportáži se pokoušíme zjistit, jak si na něj vydělali. Natáčela Jana Neumannová.
    14:56
    Nevýhodné smlouvy VZP ohrozily důchodce v domovech
      Až stovky milionů korun bude stát VZP to, že nezákonně šetřila na domovech důchodců. Všeobecná zdravotní pojišťovna pod vedením minulého ředitele Pavla Horáka jednostranně změnila smlouvu a domovům nadiktovala nové, ekonomicky nevýhodné podmínky. Desetitisíce seniorů by kvůli nim přišlo o zdravotní péči, kterou jim tyto ústavy poskytují. Jenže ústavy si to nenechaly líbit, obrátily se na soud a ten jim dává zapravdu. Podívejte se na reportáž Anety Snopové.
      27:21
      Hasiči z Kopytova sobě – a dluhy rostou
        Další reportáž trochu připomíná slavný Formanův film "Hoří, má panenko". Už před rokem jsme vám ukázali příběh dvou hasičských spolků z předměstí Bohumína, které se hádaly o jednu cisternu. Ten, který ji nedostal, si stěžoval tak hlasitě, až ho vedení města za trest zrušilo. Jenže tím to neskončilo. Hasiči bojují o své přežití dál a jejich snaha dostává až tragikomický rozměr. Do své záchrany totiž neváhají investovat nejen vlastní peníze, ale s trochou nadsázky se dá říct, že dokonce i své manželky či partnerky. Více David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        29. července 2013

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám