25 minut

11. listopadu 2007

Obsah dílu

Indonésie: Zelený kráter — K2 — Velká Británie: „ekoformule“ — Itálie: gastronomie

Části dílu

01:06
Indonésie: zelený kráter
    Indonésie je zemí barevných ostrovů, ale také úchvatných vulkánů. Zlom euroasijské a indoaustralské zemské desky lemují zejména na jižní hraně souostroví desítky aktivních sopek. K nejzajímavějším patří tzv. Zelený kráter. Vulkán na ostrově Jáva je překrásný, ale vysloužil si také přívlastek pekelný. Lidé, kteří si tady v sirných výparech vydělávají na holé živobytí, o tom vědí své. Průměrná délka jejich života je odhadována na pouhých 30 let.
    07:01
    K2: Himaláje
      V minulém vydání Objektivu jsme vystoupali s českými horolezci až na vrchol druhé nejvyšší a jistě nejnebezpečnější hory světa – K2. Do Himálají se ještě jednou vrátíme v reportáži, která nás provede cestou, odkud je možné jít jen po svých až k úpatí K2. Závěrečný trek ve stínu osmitisícovek ukáže, jak úchvatné jsou nejvyšší velehory na světě.
      11:57
      Velká Británie: ekoformule
        Měli bychom se držet víc při zemi. Tímto tvrzením nechceme zchladit nadšení milovníků hor, ale otevřít téma, které jistě zajímá všechny odpovědné cestovatele. Tedy téma bezuzdné spotřeby a zatížení ekosystému planety. Kdybychom hledali viníky, bude asi taky řeč o autech. Týmy konstruktérů z britských univerzit ovšem vyvíjejí závodní vozy, které mají být vůči životnímu prostředí šetrnější a – kdo ví – jednou by se mohly objevit i v soutěži Formule 1.
        15:49
        Itálie: gastronomie
          A na závěr jsme nejen pro milovníky Itálie připravili malý dezert. A to v podobě výletu za skvělou gastronomií na severu této země. Vydáme se do provincie Trentino, kde umí i z tak prozaických ingrediencí, jakými jsou med či jablka, vykouzlit skvělou pochoutku. Pokud budete hledat tip na dobrý nedělní oběd, berte reportáž naší redakční kolegyně Míši Tučkové jako inspiraci.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          18. listopadu 2007

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám