iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
25. 6. 2005
11:30 na ČT1

1 2 3 4 5

0 hlasů
2947
zhlédnutí

Jak na to...

S Jiřinou Bohdalovou se vydáváme hledat dobré rady pro kutily, zahrádkáře a všechny šikovné lidi

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Jak na to...

  • 00:00:07 Možná že víme, jak na to
    a dobrá rada není ke škodě.
  • 00:00:14 Je totiž neděle a celkem vzato,
    jde o to, hlavně zůstat v pohodě.
  • 00:00:25 Krásný den, milí televizní přátelé.
    A na dveře nám zaťukalo léto.
  • 00:00:30 Škola končí a nastává čas
    dovolených.
  • 00:00:33 Protože se říká: "Na svatého Jána,
    vše kvete od rána."
  • 00:00:39 Tak nám pan Lebiš poradí,
    aby těch květů bylo co nejvíc.
  • 00:00:43 Tak se dobře dívejte.
  • 00:00:53 Já si připadám, pane Lebiš,
    jako v Rakousku.
  • 00:00:55 Tam jsem to vždycky záviděla.
    Tohle je v jednom truhlíku?
  • 00:01:00 -To je jeden truhlík.
    -To není možný.
  • 00:01:03 Je to jeden truhlík. Teď musíte
    prozradit, jak to děláte?
  • 00:01:08 Jak to sázíte a do čeho to sázíte?
    Jak to živíte?
  • 00:01:12 Hlavně, kdy se to sází.
    To je to nejdůležitější.
  • 00:01:17 A jak se to množí?
  • 00:01:19 -Berou se vrcholové výhony.
    -Kdy asi?
  • 00:01:25 Zahradníci to používají stále.
  • 00:01:28 Pokud chcete, aby vám to takhle
    narostlo, červenec - srpen.
  • 00:01:33 Z toho, co nemám tak krásně
    převislé, ale mám pelargonie.
  • 00:01:38 -Tak se z nich vezmou vršky.
    -A co teď uděláme?
  • 00:01:46 Já to budu dělat podle toho,
    co mně budete říkat.
  • 00:01:51 Názorná ukázka je nejlepší.
  • 00:01:54 Opatrně z toho odstraníte květy.
  • 00:02:01 Pod kolínkem to stisknete mezi
    prsty.
  • 00:02:06 Listy si také odstraňte.
  • 00:02:11 Tyhle malinké taky.
  • 00:02:18 A proti palci se to vylomí.
  • 00:02:25 Musí to prasknout a zůstane
    vám půl kolínka.
  • 00:02:30 Ještě můžete odstranit
    tento list.
  • 00:02:34 Tyhle rostlinky se napíchají
    do substrátu pro množení.
  • 00:02:42 Může se to také napíchat do toho.
  • 00:02:45 -Můžeme dát 2 - 3 vedle sebe.
    -Ano, a když je tady 10 okének,
  • 00:02:49 tak se tam může dát 30 muškátů.
    Ono to tam zakoření.
  • 00:02:55 A co dále? Už máme třeba září.
  • 00:03:00 Může se to v září píchat
    také do květináčků.
  • 00:03:05 Protože je to tady píchané po 3
    do květináčků a je to zakořeněné.
  • 00:03:12 -Tak to vysázím do truhlíku.
    -Do nějaké zeminy.
  • 00:03:15 Do substrátu.
  • 00:03:19 Dám tam 5 květináčků po 3
    květinách a mám jich tam 15.
  • 00:03:24 -A zaléváme to často?
    -To se jenom zvlhčí.
  • 00:03:29 Je podzim a musí se opatrně.
  • 00:03:31 Musí to být na světle
    a chladněji.
  • 00:03:36 Ono vám to přes zimu, když je tam
    chladno, tak to narůstá.
  • 00:03:40 A udělá vám to převis třeba
    půl metru.
  • 00:03:44 -Kolem 10. dubna se to dá ven.
    -Jo, vy už to máte doma
  • 00:03:48 předpěstované. A pak to celé
    vezmete...
  • 00:03:53 A dá se to ven. Když to má
    půlmetrový převis
  • 00:03:57 a je to množené rok předtím,
    tak to brzo kvete.
  • 00:04:03 To si může krásně udělat
    každý sám.
  • 00:04:07 Ale jakou chybu může udělat?
  • 00:04:09 Muškáty se množí také na jaře,
    leden - únor.
  • 00:04:13 Ty rostlinky jsou jenom zakořeněny
    a rostou pozdě a málo narostou.
  • 00:04:19 Tohle převislé musí být starší.
  • 00:04:23 Musí to být vyzrálé a připravené
    na to, aby to mohlo kvést.
  • 00:04:31 Je, řekněme, říjen a je konec léta.
  • 00:04:35 Co uděláte s pelargoniemi na zimu?
    Ostříháte nebo co?
  • 00:04:42 Abych je měl příští rok v krásné
    kondici,
  • 00:04:45 abych je dal 10. dubna ven
    a měl hned pěkný převis.
  • 00:04:50 Tak se z toho otrhají listy
    a nechají se jenom špičky.
  • 00:04:54 Listy se otrhají z výhonů.
  • 00:05:04 -Špičky se nechají.
    -A tohle taky?
  • 00:05:08 To tam zůstane a tohle taky.
  • 00:05:14 Když je to hodně dlouhé,
    tak se to nůžkami zastřihne.
  • 00:05:18 Nebo to nechám v této délce
    a ono to musí znovu obrazit.
  • 00:05:25 -A musí narůst nové listy.
    -A dáte je dovnitř.
  • 00:05:31 Přes zimu je to schované
    na světle.
  • 00:05:34 Někdo zase tvrdí, že mají být
    ve tmě.
  • 00:05:38 Říkají nedávat muškáty do sklepa.
    Tak ať se lidi na zimu přestěhují
  • 00:05:42 do sklepa a muškáty nechají
    v obýváku a sníží teploty.
  • 00:05:46 -A budou je mít nádherné.
    -Tak, to je ono!
  • 00:05:48 Já bych to ráda ještě jednou
    ukázala.
  • 00:05:54 Tady mám třeba tyto tři.
    Co udělám?
  • 00:06:05 Přebytečné listy se vylámou.
  • 00:06:08 -Tenhle dám pryč.
    -Ano.
  • 00:06:19 Všechny velké listy pryč!
  • 00:06:23 Jenom tohle dám pryč.
  • 00:06:27 -Pak se to přezimuje.
    -Zalévá se to přes zimu?
  • 00:06:30 -Radši sušeji.
    -Světlo, sucho a ne velké teplo.
  • 00:06:38 Zdálo se vám, že je těch květin
    ještě málo?
  • 00:06:41 Tak se dobře dívejte, jak se dělá
    květinový vodopád.
  • 00:06:53 Tahle překrásná barevná nádhera
    jsou převislé verbeny.
  • 00:06:58 Ty se množí stejně jako
    pelargonie?
  • 00:07:03 Množí se to z vršků.
  • 00:07:07 To tam necháme, tohle?
  • 00:07:10 Květ se odstraní a ještě listy.
  • 00:07:14 Tady se nechá takový kolíček
    a přihodí se to až sem.
  • 00:07:22 Tady to pak zakoření.
  • 00:07:24 -Zase v červenci?
    -V červenci se to takhle nachystá.
  • 00:07:30 Do truhlíku se jich nasází
    třeba 25 verben.
  • 00:07:35 -A pak se zase rozsázejí?
    -Ne. Zůstanou v truhlíku.
  • 00:07:40 Tohle je rozdíl mezi pelargoniemi
    a tohle zůstane v truhlíku.
  • 00:07:43 Můžete to množit přímo do truhlíku
    a už se to pěstuje a připravuje
  • 00:07:47 na příští rok. Udělají se převisy
    půlmetrové.
  • 00:07:52 Na jaře, v dubnu se to dá ven.
    A už je paráda.
  • 00:07:58 Stejně se pak v říjnu verbeny
    přistřihují?
  • 00:08:03 Pokud to chcete přezimovat
    a uchovat,
  • 00:08:06 tak se vezmou nůžky a zároveň
    s truhlíkem se to odstřihne.
  • 00:08:11 A pak tam jsou mladé rostlinky.
    A když je světlo a chladno,
  • 00:08:15 tak se dají přezimovat.
  • 00:08:17 Pozor, můžou tam být také mšice.
  • 00:08:20 Když si to dáte domů, tak je třeba
    to postříkat proti mšicím.
  • 00:08:24 Postříkat proti mšicím!
  • 00:08:28 A na jaře se to zase vyndá
    a nemusí se kupovat nové sazenice.
  • 00:08:34 Kdo to zvládne,
    tak nemusí kupovat.
  • 00:08:36 To jste nám ušetřil hodně,
    pane Lebiši.
  • 00:08:41 Neznám zahrádkáře, který by řekl,
    že má na zahradě všechno hotovo
  • 00:08:46 a na nic už nesáhne. Tak mu takové
    předsevzetí nevydrží ani týden.
  • 00:08:52 Někde zahlédne něco nového,
    zajímavého a už má brouka v hlavě.
  • 00:08:57 Třeba takové altány, přístřešky,
    domečky.
  • 00:09:06 K zahradě patří pergola,
    to je jasný.
  • 00:09:09 Udělat pergolu pro šikovného
    člověka není problém.
  • 00:09:14 A pro nešikovného, ten si to
    zadá u truhláře.
  • 00:09:18 A co se střechou? Tady jsem našla
    něco, co jsem neznala.
  • 00:09:26 Ráda bych věděla, co se dávalo na
    střechu dřív.
  • 00:09:32 Byl to plech takhle kroucený
    nebo něco žlutého.
  • 00:09:40 Býval to žlutý sklolaminát.
  • 00:09:43 To je věc, která se v dnešní době
    moc nepoužívá.
  • 00:09:47 Hlavně z toho důvodu,
    že to nevydrží krupobití.
  • 00:09:49 V dnešní době se používají
    trapézové desky z polykarbonátu.
  • 00:09:54 A to je ono! Jaké to má výhody
    proti starým střechám?
  • 00:10:00 Výhod je hodně, ale je to
    absolutní nerozbitnost.
  • 00:10:07 Přijde krupobití a střecha
    vám vydrží.
  • 00:10:10 Druhou výhodou je relativně
    rozumná cena.
  • 00:10:13 -To je důležitý.
    -A třetí výhodou a já bych to
  • 00:10:17 jako nejrozumnější viděl, že je
    to strašně jednoduchá montáž.
  • 00:10:23 Jediné, co na to potřebujete,
    jsou desky a vrut.
  • 00:10:30 Ochrannou čepičku a podložku.
    Pak už jenom vrtáte.
  • 00:10:34 Všechno si předvrtáte vrtačkou
    a čepičku prostrčíte šroubem.
  • 00:10:41 A už jenom šroubujete.
  • 00:10:43 Z nářadí vám stačí vrtačka
    a elektrický šroubovák.
  • 00:10:46 -Vrtáček 3 mm v průměru.
    -ZVUK VRTAČKY
  • 00:10:54 -A desku mám předvrtanou.
    -Taková malinká?
  • 00:11:13 Mně pracuje fantazie. Ono by se to
    hodilo nejen na pergolu,
  • 00:11:19 -ale třeba i na garáž.
    -Určitě!
  • 00:11:22 Venkovní, když někdo nemá garáž.
  • 00:11:25 Na garážové stání se používají
    desky neprůhledné.
  • 00:11:28 Červené, šedivé, zelené.
    Montáž je stejným způsobem.
  • 00:11:32 Je to stejný materiál.
    Pouze desky nejsou průhledné.
  • 00:11:35 Ochrání vám lak vašeho miláčka
    bez problémů.
  • 00:11:43 -Jak velkou střechu můžeme udělat?
    -Desky jsou v šířce řádově metr.
  • 00:11:48 V délkách 2,5, 3, 4 a 6 metrů.
  • 00:11:52 Ono se to dá krásně nastavovat.
  • 00:11:56 Můžete nastavovat jak na šířku,
    tak i na délku.
  • 00:11:59 Když jsem mluvila o žlutých
    a o plechových.
  • 00:12:04 -To je jenom tahle barva?
    -Barev je několik.
  • 00:12:08 Tahle barva je nejoblíbenější.
    Mně se líbila nejvíc.
  • 00:12:12 Zastíní i prostor v pergole
    a můžete tam číst knížku.
  • 00:12:17 Neoslňuje vás tam sluníčko.
    Jsou barvy i čiré.
  • 00:12:20 Je barva mléčně bílá, namodralá,
    nažloutlá. Barev je celá řada.
  • 00:12:26 To je bezvadný. Šikovný člověk
    si spodek udělá.
  • 00:12:31 Když je tak šikovný,
    že si udělá pergolu,
  • 00:12:34 tak tohle je pro něj legrace.
  • 00:12:36 Podle mě položit tyto desky je
    práce pro středně zručného kutila.
  • 00:12:40 Tak to je bezvadný.
  • 00:12:46 Říká se a je to pravda, že když
    vaří muži, tak jsou znamenití.
  • 00:12:52 A já jsem si pozvala svého kolegu
    z Divadla pod Palmovkou,
  • 00:12:55 Karla Hlušičku. A hned se ho
    zeptám, jak k vaření přišel.
  • 00:13:01 Jak jsi začal vařit? Hned nebo
    tě to maminka naučila?
  • 00:13:05 Já bych řekl, že jako když
    Dalibora naučila nouze housti,
  • 00:13:10 mě naučil hlad a chuť vařit.
  • 00:13:14 Už v roce 1950 - 52
  • 00:13:19 jsme měli dost závodních kuchyní.
  • 00:13:22 Že tě přerušuji. Ty jsi chlap.
  • 00:13:25 -Můžeš říct, kolik je ti let?
    -Nerad to říkám, protože se možná
  • 00:13:29 na to dívá dívčí dorost.
    Prosím, je mně 81.
  • 00:13:34 Ty se nemusíš vůbec stydět.
    Můžeš to klidně říct.
  • 00:13:39 -Já jsem nestydatý.
    -Stejně vypadáš výborně.
  • 00:13:41 A zpátky k vaření.
  • 00:13:43 Tenkrát jsme si řekli,
    že závodních kuchyní máme dost.
  • 00:13:47 Tak jsme si začínali vybírat
    nejsnazší jídla.
  • 00:13:52 Ze začátku to bylo strastiplný.
  • 00:13:56 S kolegou Stachem, který nastoupil
    ze školy. Já už tam rok byl.
  • 00:14:01 Že uděláme pečenou slepici.
    Tak jsme ji udělali.
  • 00:14:05 Já měl tenkrát dopoledne rádio
    a pak jsem přišel.
  • 00:14:12 A že budu jíst a on všechno
    udělal. Vypadalo to nádherně.
  • 00:14:17 Rozkrojil jsem to a říkal jsem si,
    že je to zajímavá slepice.
  • 00:14:25 A říkal jsem mu, co tam dal.
  • 00:14:28 To byla nádivka.
  • 00:14:34 Já už tuším.
  • 00:14:37 On zapomněl vyndat vole
    a tak tam bylo zrní.
  • 00:14:42 A tak mně ta chuť přešla.
  • 00:14:44 Každý učedník, mučedník.
    Co nám dneska uvaříš?
  • 00:14:49 Já miluju jednoduchá jídla.
    Udělám palačinky se špenátem.
  • 00:14:55 Tak se do toho pustíme.
    Palačinky se špenátem.
  • 00:15:00 Mám to připravený.
  • 00:15:13 Místo soli dávám hovězí vývar.
  • 00:15:23 Tak se pustíme do toho.
  • 00:15:30 -Takhle dělám cibulku.
    -Chlapi jsou vynalézaví.
  • 00:15:41 A zase jsme se naučili, jak na to.
  • 00:15:46 To je rychlý, to budu dělat taky.
  • 00:15:50 Trochu oleje a necháme ji
    zesklovatět.
  • 00:16:04 Než cibulka zežloutne, tak tam
    hodím masox, který to také osolí.
  • 00:16:15 Když se mi to rozpustí, tak dám na
    to sekaný špenát.
  • 00:16:28 Nejlepší je to
    z čerstvého špenátu.
  • 00:16:32 Rozetřu si dva stroužky česneku.
  • 00:16:35 Já ti je zatím rozetřu.
  • 00:16:41 Dám tam trochu soli.
    Pak je to lepší.
  • 00:16:48 A to aroma česneku...
  • 00:17:01 Vidíš, jak nám to jde.
  • 00:17:07 Chlapi víc koření.
  • 00:17:11 Kameraman Novotný říkal:
    "Kdo pepří, má za tři."
  • 00:17:16 Dám tam trochu mléka. Ta kyselina
    bere trochu vápník.
  • 00:17:29 Proto se tam dává mléko.
  • 00:17:32 Já tam dávám smetanu.
  • 00:17:35 Dává se tam mléko nebo smetana.
    Někdy také vajíčko.
  • 00:17:38 Já vajíčko, proto jsem si to
    na začátku spletla.
  • 00:17:41 V mém věku je cholesterol
    můj nepřítel.
  • 00:17:49 Špenát máme hotový a teď se
    pustíme do palačinek.
  • 00:17:53 Mléko, asi takhle.
  • 00:17:57 Některé hospodyňky palačinky
    neumí.
  • 00:18:00 Potom si do toho dáme vajíčko.
  • 00:18:06 -Teď to důkladně...
    -Oni tu nemají kvedlačku.
  • 00:18:14 To bychom měli a teď
    to trochu osolíme.
  • 00:18:21 -Teď tam dáme mouku.
    -Kolik asi mouky?
  • 00:18:25 Já to poznám podle toho,
    jak to vypadá.
  • 00:18:29 Tohle je polohrubá.
    Já tam dávám hladkou.
  • 00:18:31 Hladká dělá cucky.
  • 00:18:37 -Trošku to osolíme.
    -Už jsem to udělal.
  • 00:18:40 Tím pádem máme přípravu
    na palačinky.
  • 00:18:44 A jedem na ně.
  • 00:18:48 Rozpálíme si trochu oleje.
  • 00:18:53 Nesmí ho být moc na palačinky.
    Někdy se to potírá peroutkou.
  • 00:18:59 Ráda bych ukázala,
    jak to má být.
  • 00:19:07 Jedna palačinka je v tomto
    množství.
  • 00:19:14 Když se udělají všechny palačinky.
  • 00:19:18 Tak ji hned namažu,
    když je horká.
  • 00:19:22 A srolovanou dám bokem.
  • 00:19:31 No jo, to jsi s tím mohl
    vystupovat v cirkuse.
  • 00:19:40 A teď to pomažeme.
  • 00:19:47 Dáme tam takové množství.
  • 00:19:51 No, prosím, je to dietní.
  • 00:19:54 Stočíme a máme jednu porci.
  • 00:20:05 Trošičku se to posype zelenou
    petrželkou nebo pažitkou.
  • 00:20:12 Nebo se to také může posypat
    strouhaným sýrem.
  • 00:20:15 Nejlepší je strouhaný oštěpek.
  • 00:20:44 Ještě než se rozloučíme, dostala
    jsem pár milých dopisů.
  • 00:20:48 A vybrala jsem jeden od naší
    divačky z Budišova,
  • 00:20:52 která nechce být jmenovaná. Píše:
  • 00:20:55 "Milá paní Bohdalová, musím vám
    poděkovat, že na základě vašeho
  • 00:20:59 televizního doporučení se podrobil
    můj syn pohovoru
  • 00:21:03 s dotyčným psychologem.
  • 00:21:05 A po mnoha letech opravdu
    přestal kouřit."
  • 00:21:10 Jsem strašně ráda, že naše
    doporučení padlo
  • 00:21:13 na úrodnou půdu. Posílám vám
    hrníček a podotýkám:
  • 00:21:19 "Lepší hrnek mléka na rty,
    než-li jedny tvrdé Sparty."
  • 00:21:26 A další dopis píše Josef Špiler
    z Ostrova.
  • 00:21:31 "Mám problém s opotřebovaným
    fritovacím olejem.
  • 00:21:35 A nevím si rady, kam s ním.
  • 00:21:36 A jak na to a zajisté na to
    nejsem sám.
  • 00:21:40 Tak se na vás obracím s důvěrou,
    že nejen mně, ale i ostatním
  • 00:21:46 kuchtíkům dobře poradíte."
  • 00:21:49 Děkujeme za tenhle dotaz,
    pane Josefe.
  • 00:21:52 A my se zeptáme. A s vámi
    ostatními se loučí vaše Jiřina.
  • 00:21:57 Skryté titulky
    Miroslav Hanzlíček

Související